"Ρώτησα τον κύριο Βαν ποια μαθήματα πρέπει να πάρω για να γίνω συγγραφέας κωμικών επεισοδίων για την τηλεόραση. Ο κύριος Βαν είπε οτι δεν χρειάζεται κανένα προσόν, αρκεί να' σαι διανοητικά καθηστερημένος."
Σου Ταουνσεντ : Το κρυφό ημερολόγιο του Αντριαν Μολ



13.1.08

Το πρώτο μου βιβλίο Ε.Φ.

Το "Mockingbird (κλίκ) " του Walter Tevis, είχε κυκλοφορήσει απο τις ελληνικές εκδόσεις Bell / Χάρλεκιν, το 1984 με τον πιασάρικο τίτλο "2500 μ.χ."
Και δεν ξέρω αν ο λόγος που το θυμάμαι και είναι πάντα μία αναφορά μου, είναι επειδή ηταν το πρώτο βιβλίο Ε.Φ. που με πόρωσε τόσο και που με έκανε να την αναζητήσω, ή επειδή είναι ενα καλό βιβλίο.

Το βιβλίο αυτό που δεν υπάρχει πλέον στην βιβλιοθήκη μου, και κρίμα γιατί θα ήθελα πολύ να σας σκανάρω το ελληνικό του έξώφυλλο με το γιγάντιο "2500" φτιαγμένο σαν απο μικροτσιπ που τότε μου έκανε πολύ "προχώ."

Το ίδιο μου εκανε και το θέμα του , αφού μάλιστα το διάβασα στην "μηδενιστική" εφηβική μου περίοδο! Θυμάμαι αμυδρά την υπόθεση του: Το παρακμιακό 2500 μ.χ. ένα μάυρο ανδροειδές προσπαθεί αντίθετα απο την φύση του να πάει στον ψηλότερο ουρανοξύστη και να πέσει! Βρήκα σε βιβλίο τις πρώτες αναφορές σε ανδροειδή με ανθρώπινα συναισθήματα, σε μετακαταστροφικούς κόσμους, σε ακράιες αστυνομεύσεις, εξεργέσεις, αυτοπυρπολισμούς, και ναρκωτικά και δεν γινόταν να μην τα γουστάρω τότε!

Και καθώς τα έβλεπα στο κύρος που αποκτάει ενα βιβλίο, ένιωθα κάποια δικαίωση σε όλους αυτούς που κατηγορούσαν όλη αυτή την "υποκουλτούρα" που υπήρχε μόνο σε κόμικς και στο εμπορικό σινεμά. Επιτέλους, εγώ που βαριόμουν να διαβάσω ο,τιδήποτε μου πρότειναν, μπορεσα με αυτό το βιβλίο, να σηκώσω αυθαδαίστατα την μύτη μου και να τους αποδείξω οτί ¨Νά, διαβάζω και γω βιβλία!"

Υ.Γ. Σήμερα, θα ήθελα πάρα πολύ να το ξαναβρώ και να το" ξαναπεράσω" με ποιό όριμη ματιά απο αυτή του "μηδενιστή' έφηβου αλλά δεν υπάρχει πία ούτε στις καταχωρημένες εκδόσεις Bell, και μάλλον είναι εξαντλημένο. Και εδώ, η μόνη καταχώρηση που βρήκα για το βιβλίο σε ολόκληρο το ελληνικό διαδύκτιο!

5 σχόλια:

Μαύρος Γάτος είπε...

Κιτρινάκι μου όσο και να κλωτσάς εγώ θα σού ευχηθώ καλή χρονιά με αγάπη κι χαρά! Και με πολλά φουντούκια Σ;-)))))

ΕΦ: Επίσημη αγαπημένη. Για πάντα. Διάβασες Φίλιπ Ντικ; Αν όχι, δεν έχεις διαβάσει ΕΦ...

Kallitexnes είπε...

Yellow,
καλή χρονιά σου εύχονται οι καλλιτέχνες!!!!

-Γιώργος

Yellow Kid είπε...

Μάυρε Γάτε:

Μπά μη με φοβάσαι πία! Μου ρίξανε μιά ροπαλία και τώρα βλέπω ποιό ρόδινη την νέα χρονιά!
Οσο για τον Ντίκ, συμφωνώ απόλυτα αν και με δυσκολεύει η γραφή του. Αρα λίγα πράγματα.
(Εκτός απο 2-3 σκόρπια διηγήματα του, το Ηλεκτρικό Πρόβατο και το Αντίστροφο Κόσμο.)

Υ.Γ. Αυτο δεν πάει να πεί οτι δεν τον εχω respect!

Yellow Kid είπε...

@Καλιτέχνες:
Σας ρίχνω το μπαλάκι και σας ευχαριστώ!

Μαύρος Γάτος είπε...

Διάβασε το Ούμπικ πρώτο πρώτο!!!

Πολύ χαίρομαι που πήρες τα πάνω σου.

Σ:ο)))))


Frank Zappa We're Turning Again Live