"Ρώτησα τον κύριο Βαν ποια μαθήματα πρέπει να πάρω για να γίνω συγγραφέας κωμικών επεισοδίων για την τηλεόραση. Ο κύριος Βαν είπε οτι δεν χρειάζεται κανένα προσόν, αρκεί να' σαι διανοητικά καθηστερημένος."
Σου Ταουνσεντ : Το κρυφό ημερολόγιο του Αντριαν Μολ



11.12.09

Ο Περήφανος Ρατσιστής.

Χαζεύοντας σχόλια στο ίντερνετ δεξιά και αριστερά, δεν είναι λίγες οι φορές που όταν θα τεθεί ένα θέμα σχετικά με μεταναστευτικό, φυλής ή θρησκευτικών πεποιθήσεων θα τύχει να διαβάσω "είμαι ρατσιστής και είμαι περήφανος για αυτό". Μου έκανε τρομερή εντύπωση, πώς το ιδεολόγημα του ρατσισμού, από κει που για πολλά χρόνια θεωρούταν κατακριτέο, ξαφνικά γίνεται αξία την οποία κάποιος μπορεί να αισθάνεται περήφανος. Ιδεολόγοι υπέρ του ρατσισμού υπάρχουν, γράφουν βιβλία, δίνουν διαλέξεις κλπ. Αλλά αυτοί είναι λίγοι (ευτυχώς), συνειδητοποιημένοι και όπως ο καθείς έχει δικαίωμα στην κωλοτρυπίδα του, έχουν και αυτοί στις απόψεις τους. Αλλά δεν μιλάω για αυτούς. Μιλώ για εκείνους που τους ακολουθούν.

Δεν το κρύβω, είμαι ένας θολοπροοδευτικός-θολοκουλτουριάρης (α, ρε Ιμάτζινε-Μπαμπινώτη, σχολή άνοιξες!) που μεγάλωσε σε ένα αρκετά διανοουμενέ περιβάλλον το οποίο με δίδαξε τα βασικά: Δεν κρίνουμε τον άλλον από τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά, το χρώμα του ή την καταγωγή του. Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, όλοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα. Να επισημάνω επίσης, πώς δεν τα λέω επειδή είμαι "αγιος". Έχω τσακώσει πολλές φορές τον εαυτό μου να πέφτει στην παγίδα του ρατσιστή. Αντί όμως να το αρνούμαι, ή να δηλώνω περήφανος, έμαθα να το επανεξετάζω. Κάτι που δεν νομίζω ότι σκέφτεται να το κάνει ο θρασύς δειλών ρατσιστής. Μονάχα ακούει τον χαρακτηρισμό που του προσάπτουν, το λαμβάνει ως ύβρη και αντιδραστικά το κάνει σημαία του. Στην πραγματικότητα δεν θέλει να τον χαρακτηρίζουν έτσι, αλλά κάπου αισθάνεται πώς πρέπει να υποστηρίξει το ιδεολόγημα κάποιου Πατέρα.

Όμως, το να σε λέει κάποιος ρατσιστή δεν είναι βρισιά και κακώς έτσι θεωρείται. Σου επισημαίνει την θέση σου. Εκεί αρχίζει το παράδοξο. Αυτός που κρίνεται ως ρατσιστής γνωρίζει κατά βάθος ότι ο ρατσισμός είναι κάτι κατακριτέο και χάριν ευκολίας (όπως ένας χοντρός πχ, που δεν θέλει να το λένε χοντρό) το ονομάζει βρισιά. Τελικά προσβάλλεται από την λέξη που ο ίδιος έχει καλλιεργήσει αλλά και την έχει καταχωρήσει βρισιά για τον εαυτό του.

Ο ρατσιστής είναι αυτός που θα προσβληθεί αν τον χαρακτηρίσεις για αυτό που είναι. Ο Ρατσιστής είναι αυτός που θα προσπαθήσει να σου αποδείξει το αντίθετο για τον εαυτό του. Ο Ρατσιστής είναι αυτός που θα φωνάξει ότι τον κατηγορούν...

Οπότε για ποια περηφάνια μιλάς μάγκα μου ρατσιστή; Υποστήριξε αυτό που πιστεύεις στη τελική, ή σάλτα και πηδήξου!

Η εικόνα είναι από το κόμικ Watchmen (Allan Moore, Dave Gibbons)

8 σχόλια:

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Χμ λέγε τέτοια και να δείς που θα καταλήξεις στο υγρόν πυρ το εξώτερον!!!

Takis Alevantis είπε...

Kid, καλό το ποστ.

Εγώ νομίζω πως το να πει κάποιος ότι είναι ρατσιστής είναι καταρχάς καλό γιατί η αυτογνωσία είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία.

Αλλά το να πει κάποιος ότι είναι περήφανος που είναι ρατσιστής δείχνει ή βλακεία ή άγνοια. Είναι σαν να λέει ότι είναι υπερήφανος που είναι υποψήφιος δολοφόνος χωρίς να ξέρει τι σημαίνει να είσαι φονιάς.

Όμως ακόμη χειρότερο είναι να λέει κάποιος «Δεν είμαι ρατσιστής, αυτός είναι αλβανός/πακιστανός/μαύρος, whatever».

Τελικά η ψυχοπαθολογία πρέπει είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστήμη ανώτερη της ζωολογίας ...

mahler76 είπε...

και κακώς ασχολούμαστε με τέτοιου είδους κομπλεξικους που προφανώς δεν τους σηκώνεται.

abravanel είπε...

Ο ρατσιστής είναι αυτός που θα προσβληθεί αν τον χαρακτηρίσεις για αυτό που είναι.

Τι γίνεται όμως όταν αυτός δηλώνει αντιρατσιστής ;

Yellow Kid είπε...

@ΚΥΠ:
Εχω υγροπυροπροστασία!

@Takis:
Καταρχήν δείχνει βλακεία. Και συνήθως αυτοί που το υπερασπίζονται πάσχουν από αυτή. Την άγνοια δεν την δέχομαι εφόσον υπάρχουν πλέον όλες οι πληροφορίες [που μπορεί να ανατρέξουν.
ΥΓ
Χαίρομαι που σχολίασες (έχω ακόμα αυτήν την πίπα της Ειρήνης που περιμένω να καπνίσουμε!)

@Mahler:
Καλώς και ασχολούμαστε, γιατί εκείνων μπορεί να μην τους σηκώνεται, εμένα όμως μου σηκώνεται η τρίχα άμα διαβάζω τις μαλακίες τους. Επισημαίνω τον κίνδυνο απλώς.

@abravanel:
Τότε είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης.

Takis Alevantis είπε...

Την Τρίτη το μεσημέρι θα πίνω καφἐ κάπου στο Σύνταγμα. Αν θες φέρε και την πίπα της ειρήνης. Για τις λεπτομέρειες εσύ ξέρεις το ηλ-ταχυ μου ...

Άναυδος είπε...

. . .
θα τύχει να διαβάσω "είμαι ρατσιστής και είμαι περήφανος για αυτό". Μου έκανε τρομερή εντύπωση
. . .

Πιθανόν πρέπει να το πάρεις σε αντιστοιχία με της Δαμανάκη, στην Βουλή, το "είμαι Εβραία!".

Η οποία δεν είναι.

Yellow Kid είπε...

Έχει καμία σημασία αν είναι η όχι Εβραία;

Δεν βλέπω κανέναν συσχετισμό γιατί η φυλή ενός ανθρώπου από την ιδεολογία δεν έχει καμία σχέση.
Επίσης το να είναι κανείς ρατσιστής είναι ιδεολογικό ελάττωμα.


Frank Zappa We're Turning Again Live