"Ρώτησα τον κύριο Βαν ποια μαθήματα πρέπει να πάρω για να γίνω συγγραφέας κωμικών επεισοδίων για την τηλεόραση. Ο κύριος Βαν είπε οτι δεν χρειάζεται κανένα προσόν, αρκεί να' σαι διανοητικά καθηστερημένος."
Σου Ταουνσεντ : Το κρυφό ημερολόγιο του Αντριαν Μολ11.1.10

Θολοκουλτουριάρηδες (και άλλες ιστορίες τρόμου)

Μου φάινεται τραγελαφικό άνθρωποι με μικρή καλλιέργεια να αποκαλούν διαβασμένους ανθρώπους θολοκουλτουρίαρηδες. Ως θολοκουλτουρίαρης που είμαι, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα με το όρο αν με αποκαλούσε έτσι κάποιος άνθρωπος πολύ ποιο διαβασμένος από μένα, έλα όμως ντε που συνηθίζεται το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή από ανθρώπους που έχουν περισσότερη θολή κουλτούρα από την αφεντιά μου.

Στο "είσαι θολοκουλτουριάρης". Η απάντηση των περισσοτέρων στην ερώτηση "αν εγώ είμαι ο ΘΟΛΟ-κουλτουριάρης, πες μου έναν που είναι ΣΚΕΤΟ-κουλτουριάρης", απαντάνε με εξυπνάδες ή βρισιές. Ή γιατί δεν γνωρίζουν κανέναν πραγματικό κουλτουριάρη , ή γιατί έχουνε βάλει και αυτούς στο ίδιο καλάθι με αυτόν που έχει μπροστά το προσθετικό ΘΟΛΟ. Αν συμβαίνει το δεύτερο ως ΘΟΛΟκουλτουριάρης που είμαι κολακεύομαι δίπλα στον ΣΚΕΤΟ!
Δεν ξέρω καν αν γνωρίζουν πώς ο ορισμός της λέξης κουλτούρα βγαίνει από το culture που σημαίνει καλλιέργεια, μόρφωση, πρόοδος, κλπ. Αν γνωρίζουν πώς η ανθρωπότητα οφείλει την εξέλιξη του πολιτισμού της σε καλλιεργημένους ανθρώπους. Πώς όσα καθεστώτα απέρριψαν την μέχρι τότε κουλτούρα τους κατασκευάζοντας από την αρχή μία δική τους (πχ Χίτλερ-Στάλιν-Μάο) απέτυχαν. Ο κάθε πολιτισμός για να πετύχει χρειάζεται και πρέπει να ενισχύει τους κουλτουριαραίους έστω και αν οι αδαείς, δεν τους καταλαβαίνουν.

Πού βρίσκεται λοιπόν αυτή φριχτή φάρα των Κουλτουριαρέων που εμείς "Θολά" δανειζόμαστε την σοφία και την σκέψη τους και που οι αδαείς τους απεχθάνονται; Η φράση "άνοιξε ένα βιβλίο να ξεστραβωθείς" δεν ισχύει. Ισχύει το "άνοιξε πολλά βιβλία". Μην δεις το έργο ενός μόνο καλλιτέχνη, συγγραφέα, ή διανοούμενου, αλλά δέκα για να αποκτήσεις γνώμη, άποψη και γούστο. Σήμερα έχουμε πολύ μεγαλύτερες και πληροφορίες και πρόσβαση σε εκείνους απ΄ότι πριν 20 χρόνια και όσο διευρύνονται οι πληροφορίες όλο και θα μαζεύονται περισσότεροι. Σήμερα το ίντερνετ, αύριο κάτι καλύτερο προς αυτήν την κατεύθυνση. Η γνώση και η πρόοδος δεν θα σταματήσει ποτέ όσο και αν το θέλουνε κάποιοι οπισθοδρομικοί. Έχει βάλει από αρχής κόσμου την "αυτόματη" και πάει ότι και να γίνει.

Εικόνα: Maurizio Cattelan: Perfect day

Υ.Γ. Το πόστ αυτό το αφιερώνω στον ανοιχτόμυαλο Ιμάτζινο (χοχο)

6 σχόλια:

mahler76 είπε...

ε καλά μην τους παίρνεις κι εσύ στα σοβαρά.

Yellow Kid είπε...

Γουστάρω να αναλύω τις μαλακίες τους!

mahler76 είπε...

μα δεν χρειάζονται ανάλυση, απλά τράβηγμα στο καζανάκι...

ATHENA είπε...

ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΠΛΕΟΝ ΘΕΩΡΩ ΤΗΝ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΥΠΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΘΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗ, ΤΙΤΛΟ ΤΙΜΗΣ. ΣΥΓΚΙΝΗΘΗΚΑ ΤΑ ΜΑΛΛΑ ΟΤΑΝ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΙΜΑΤΖΙΝΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΩΣ ΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΑ.


ΑΠ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ ΦΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ ;))

ΦΙΛΙΑ

aKanonisti είπε...

Ωχ...με έβαλες σε σκέψεις....
Είδα το sms... για τους μετανάστες.. στον καθαροκουλτουριάρη και θέλω να κάνω καμπάνια...ανάλογη....

"Στείλτε μία μούτζα.. για το δημοψήφισμα...."

Σε ποια κινητή άραγε να το βάλω???

sakidio είπε...

χμμμμμ δυστυχώς δεν το βλέπω τώρα πια τόσο αστείο. νομίζω ότι όσοι ασχολούμαστε με τις τέχνες έχουμε μία ευθύνη για αυτό το θέμα. θα το έχεις φαντάζομαι διαπιστώσει ότι υπάρχουν αρκετές "ανώτερες" κλίκες ανάμεσά μας. που χρησιμοποιούν την κουλτούρα για να ξεχωρίσουν.

αντί η κουλτούρα να προβάλλεται ως ευχαρίστηση και βίωμα απέκτησε χαρακτηριστικά κοινωνικού status.

έτσι άνθρωποι άσχετοι, έχοντας υπόψη τόσο την κολοβή ουρά τους όσο και την γενική δυσφορία προς τους δήθεν , τσουβαλιάζουν όλη την κουλτούρα για να γίνουν αρεστοί.

και δυστυχώς γίνονται και είναι...

by cortlinux

Frank Zappa We're Turning Again Live