"Ρώτησα τον κύριο Βαν ποια μαθήματα πρέπει να πάρω για να γίνω συγγραφέας κωμικών επεισοδίων για την τηλεόραση. Ο κύριος Βαν είπε οτι δεν χρειάζεται κανένα προσόν, αρκεί να' σαι διανοητικά καθηστερημένος."
Σου Ταουνσεντ : Το κρυφό ημερολόγιο του Αντριαν Μολ



21.5.10

Η δεινοσαυρίνα Gertie

Ο Winsor McCay, ένας από τους πρωτοπόρους σχεδιαστές κόμικ παρουσίασε το 1914 το πρώτο (κατά τα λεγόμενα της wikipedia)animation, το "Gertie the Dinosaur" το οποίο μάλιστα μπορεί να θεωρηθεί και το πρώτο interactive κινούμενο σχέδιο καθώς στην προβολή του ο ίδιος ο McCay στεκόταν ο ίδιος μπροστά από την οθόνη δίνοντας εντολές στην δεινοσαυρίνα Γκέρτυ, η οποία και υπάκουγε. Μπορεί σήμερα μια τέτοια παράσταση να φαίνεται παιδαριώδης μέχρι ηλίθια και αφελής, αλλά φανταστείτε τον εαυτό σας το 1914 να βλέπατε αυτό το επίτευγμα τέχνης και τεχνολογίας (Φαντάζομαι την ίδια αίσθηση στον κόσμο με το φετινό Avatar).

Η κίνηση της Γκέρτυ και ο βηματισμός της είναι πραγματικά υπέροχος, δίνοντας με πολύ ρεαλιστικό τρόπο την αίσθηση και τον όγκο ενός τρισδιάστατου πλάσματος. Ακόμα και να μην σας συγκινήσει, θα έλεγα πώς αξίζει να το δείτε για ιστορικούς και μόνο λογούς.

Βγες έξω λοιπόν Γκέρτυ, και κάνε μας μια ωραία υπόκλιση!

2 σχόλια:

mahler76 είπε...

το έχω δεί πολλές φορές. πραγματικά έχει κάτι το πολύ όμορφο δν ξέρω τι είναι αυτό.

Yellow Kid είπε...

Ίσως επειδή είναι το πρώτο, ίσως επειδή είναι σε πολλά σημεία του ένα καλό animation...


Frank Zappa We're Turning Again Live