"Ρώτησα τον κύριο Βαν ποια μαθήματα πρέπει να πάρω για να γίνω συγγραφέας κωμικών επεισοδίων για την τηλεόραση. Ο κύριος Βαν είπε οτι δεν χρειάζεται κανένα προσόν, αρκεί να' σαι διανοητικά καθηστερημένος."
Σου Ταουνσεντ : Το κρυφό ημερολόγιο του Αντριαν Μολ



17.10.07

Γιατί μου αρέσει η Επιστημονική Φαντασία

Του Moebius

Ο Μπράντμπερυ έγραψε το Φαρενάιτ 451. Ο Βόνεγκατ, το Σφαγείο 5. Ο Χάξλεϊ τον Γενναίο Νέο Κόσμο, ο Όργουελ το 1984 και ο Ντικ το Ηλεκτρικό Πρόβατο. Μην ξεχάσουμε το Εγώ Το Ρομπότ, του Ασίμωφ, την Οδύσσεια 2001 του Κλαρκ, το Φρανκενστάιν της Σελέι και την Μηχανή Που Ταξιδεύει στον Χρόνο, του Ουέλς. Μία που πήγαμε όλο και πιο πολύ στους πιο κλασσικούς, το Από Την Γη στην Σελήνη κάποιου κύριου Βερν!

Όλα αυτά για τους λάτρεις της Ε.Φ. είναι ήδη διαβασμένα, και αναμφισβήτητα όλοι αυτοί θα συμφωνήσουν μαζί μου πόσο καλά ή κλασικά είναι. Αλλά τρία από αυτά μπόρεσαν να ξεπεράσουν την «στάμπα» της Ε.Φ.: Το 1984, το Φρανκενστάιν, και το Από Την Γη Στην Σελήνη.

Γιατί; «Εξαπατήθηκαν» από την φήμη των συγγραφέων τους που δεν γράφανε αυστηρά Ε.Φ.; Ούτε ο Βόνεγκατ όταν έγραψε το Σφαγείο 5 δεν ήθελε να θεωρηθεί συγγραφέας Ε.Φ. και πραγματικά το μόνο που βρήκα μέσα στο βιβλίο να πλησιάζει αυτή την σφαίρα μέσα σε μια πολύ αυτό-αναφορική ιστορία για τις αναμνήσεις του από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και την έννοια του χρόνου, ήταν ένα μικρό κομμάτι που μιλάει για απαγωγή από εξωγήινους. Νομίζω πως ούτε η Σελέι θα ήθελε μία τέτοια ταμπέλα παρόλο που θεωρείται πως έγραψε την πρώτη Ε.Φ. Ο δε Βερν στο Από Την Γη, μιλάει για την εποχή του σατιρίζοντας την παράνοια των ανθρώπων σχετικά με τα όπλα!

Εκεί λοιπόν που θέλω να καταλήξω είναι στις προθέσεις των συγγραφέων τους που το μόνο που προφανώς τους ενδιέφερε ήταν να γράψουν ήταν ένα καλό βιβλίο. Διάλεξα, με σειρά συνειρμού βιβλία που κατά την δική μου κρίση δεν εικονογραφούν απλά ένα μέλλον, με μάχες, ρομπότ, και διαστημοπλοιάκια για να περάσει κανείς την ώρα του ευχάριστα διαβάζοντας «κατιτί» στην στάση λεωφορείου. Για μένα αυτά τα βιβλία είχαν την ίδια λογοτεχνική δύναμη να με «σημαδέψουν» με το Φύλακα Στη Σίκαλη, το Μικρό Πρίγκιπα, την Μόμο και το Ανθρώπινο Στίγμα.

Ανεξάρτητα από το φανταστικό πλαίσιο που δημιουργούν, μιλάνε για πολύ βασικές έννοιες. Πλην του Σφαγείο 5 και του Από την Γη στην Σελήνη που μίλησα ποιο πάνω τι διαπραγματεύονται, ιδού τι διαπραγματεύονται τα υπόλοιπα που αναφέρω:

  • Την ελευθερία της Έκφρασης (Φαρενάιτ 451)
  • Τον φόβο στην διαφορετικότητα ( Γενναίος Νέος Κόσμος)
  • Την πολιτική προπαγάνδα (1984)
  • Την ιδέα Δημιουργού και Δημιουργήματος (Ηλεκτρικό Πρόβατο, Φρανκενστάιν)
  • Παράλογες καταστάσεις που μπορεί να φέρουν απρόσωπες βασικές αρχές ( Εγώ Το Ρομπότ)
  • Την ιδέα του Θεού και την πορεία του Ανθρώπου (Οδύσσεια 2001)
  • Τις ταξικές διάφορες των πολιτισμών (Μηχανή Που Ταξιδεύει Στον Χρόνο)

Δεν είμαι κριτικός λογοτεχνίας. Ευρύτερα δεν διαβάζω πολλά βιβλία εκτός Ε.Φ. , και ας κατηγορηθώ ημιμαθής. Ότι γράφω είναι καθαρά προσωπική μου άποψη. Σίγουρα οι παραπάνω έννοιες θα υπάρχουν και σε άλλα βιβλία διατυπωμένες καλύτερα ή χειρότερα. Η Επιστημονική Φαντασία όμως είναι ίσως το μόνο είδος που οι συγγραφείς τους προφητεύουν και μας προειδοποιούν να αποτρέψουμε τα χειρότερα ή δίνουν ιδέες για τα καλύτερα.

« Η Επιστημονική Φαντασία έχει όλα τα καλά ενός παραισθησιογόνου ναρκωτικού, χωρίς όμως όλες τις έπειτα δυσάρεστες παρενέργειες του.» : Δια στόματος Άρθουρ Κλαρκ.

13 σχόλια:

sikia είπε...

Yes

Yellow Kid είπε...

Θέλεις να μου πεις κατι, Συκιά;

sikia είπε...

Ε ναι λοιπόν, θέλω να σου πω κάτι γιελλοουκιντούλι, δε καταλαβαίνεις τι?

Yellow Kid είπε...

E, ειμαι ακόμα...παιδί! Δεν καταλαβαίνω!

sikia είπε...

Αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι ότι είσαι πολύ γλυκούλης κιτρινούλης και φαλακρούλης....

Yellow Kid είπε...

Δηλαδή σε ενδιαφέρει μόνο το κορμί μου και οχι ο πλούσιος εσωτερικός μου κόσμος;

sikia είπε...

Καλέ γιελοουκιντούλι, για τι με πέρασες για κανένα επιφανειακό άτομο που κοιταέι μόνο το κορμί και όχι παραπέρα? Αλλά αφού ακόμα δεν έχεις βγάλει τη κίτρινη κελεμπία, πως να ξέρω για τον πλούσιο εσωτερικό σου κόσμο?

Yellow Kid είπε...

Μην τα περιμένεις όλα από το πρώτο ραντεβού!

DimitrizZzZz είπε...

sikia, αυτο που έχεις για Avatar, το έδειχναν που και που κι εδώ, Ελλάδα.
Πωπω, μου τσίτωνε τα νεύρα όταν το πετύχαινα σε κανά zapping και το άφηνα για λίγο εν είδη τεστ αντοχής νευρικού συστήματος.
Πολύ σπάσιμο αυτό το παιδικό show(;) ούτε να το χαρακτηρίσω δεν μπορώ.
Πρόσφατα άκουσα οτι διαμάρτυρηθηκαν σε κάποια χώρα (Στον Καναδά νομίζω)
για την προβολή του, επειδή προβάλλει την ομοφυλοφιλία με κάποιο τρόπο, δεν ξέρω ποιον γιατί ποτέ δεν κατάφερα να δω πάνω απο 10 δεύτερα.

Yellow Kid είπε...

Blame Canada, λοιπόν!

Αχ και σένα ρε Συκιά, σου είπα οτι θα ήταν καλύτερο να βάλεις τον Μπόμπ τον Σφουγκαρακη!

lo-li είπε...

Χμμ..άργησα λίγο αλλά τα κατάφερα...:-D
ΚΑλά για το Οδύσσεισ 2001 (και ΤΙ ταινια η΄ταν αυτή επίσης)τι να πεις..τα είπες καλύτερα από μένα..
Το 1984 είναι στα άμεσα μελλοντικά σχέδια διαβάσματος...Α όπως και η Μομο..όταν διάβασα την "Ιστορία χωρίς τέλος "του iδιου πρόσφατα(κι έπαθα πλάκα)είδα διαφήμιση στο τέλος του βιβλίου και τρελάθηκα μόνο και μόνο από την υπόθεση..ΙΔΙΟΦΥΙΑ Ο ΕΝΤΕ!

ΥΓ:Εννοείται συμφωνώ με τον Κλαρκ;-)

lo-li είπε...

ΥΓ2:Ρε τη Συκια...χααχαχαχα!

Yellow Kid είπε...

Αυτά είναι κλασσική λογοτεχνία, Lo-Li μου!


Frank Zappa We're Turning Again Live