"Ρώτησα τον κύριο Βαν ποια μαθήματα πρέπει να πάρω για να γίνω συγγραφέας κωμικών επεισοδίων για την τηλεόραση. Ο κύριος Βαν είπε οτι δεν χρειάζεται κανένα προσόν, αρκεί να' σαι διανοητικά καθηστερημένος."
Σου Ταουνσεντ : Το κρυφό ημερολόγιο του Αντριαν Μολ



7.11.07

Πόσο μισώ τα σκυλάδικα (Μέρος Πρώτο)

Βγαίνοντας από την συναυλία, με την μουσική να ηχεί ακόμα μέσα στο κεφάλι μου, μπήκα σε ένα ταξί. Το ραδιόφωνο που έπαιζε τα γνωστά σκυλάδικα ήταν αρκετό να με γυρίσει στην μουσική πραγματικότητα αυτής της χώρας, που με κάνει να ξερνάω.

Μια διευκρίνηση εδώ: Με τον όρο «σκυλάδικα» δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στο γνωστό μπάσο-ντράμο-μπούζουκο που μυρίζει φτηνή κολόνια, φιστίκι , ουίσκι και τσιγάρα, με τον κλάψομουνη 50άρη ήρωα του τραγουδιού που τον έφτυσε η 25άρα γκόμενα. Στην λέξη «σκυλάδικο» περιλαμβάνω την ελληνική μουσική βιομηχανία, το εμπόριο φτηνών μελωδιών και στίχων με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως και παραγωγής, που δεν μεταφέρει κανέναν προβληματισμό ή πραγματικό συναίσθημα και φυσικά οι παραγωγοί τους θα κυνηγήσουν λιμασμένα όλους που θα καπηλευτούν την χρηματική τους αξία.

Να διευκρινίσω ακόμα, πως κρατώντας κλειστή την τηλεόραση τρία χρόνια, κυκλοφορώντας στο δρόμο με το mp3 player στα αυτιά, θέλοντας να πιστεύω (αυτό ελπίζω τουλάχιστον) πώς ό,τι ακούω είναι καθαρά προσωπική μου επιλογή και όχι κάποιου διαφημιστή έχω δημιουργήσει για τον εαυτό μου ένα σκύλο-proof περιβάλλον. Ίσως για αυτό αρρωσταίνω όταν βγαίνοντας από αυτό το περιβάλλον αναγκάζομαι να μπω σε ένα άλλο (το ράδιο του ταξί για παράδειγμα).

Και η δυσαρέσκεια δεν έχει να κάνει με τον ταξιτζή η την επιλογή του. Στην πραγματικότητα δεν νομίζω ότι έχει επιλογή για κάτι διαφορετικό γιατί και εκείνος ζει μέσα σε κάποιο αντίστοιχό proof. Μόνη διαφορά είναι πώς το δικό του το επιλέγουνε σίγουρα κάποιοι άλλοι.

Ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι και γιατί πιστεύω ότι τον κάνουνε πιο δυστυχή, πιο μίζερο και πιο γκρινιάρη ; Έχω σκεφτεί κάποιες απαντήσεις αλλά επειδή δεν θέλω τα πόστ μου να ξεπερνάνε την μία σελίδα κείμενο, και δεν θέλω «δικτατορία των μπλόγκ» (όρος που τέθηκε από forum-τζή φίλο) , πριν συνεχίσω ζητάω τον διάλογο και τον σχολιασμό σας.



Απο το Show Bussiness του Αρκά

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Yellow Kid είπε...

Ο φίλος σου εχει δίκιο,hdd345f και πιθανόν να κάνει ψυχανάλυση όπως και εγώ!
Μια διευκρίνηση για τον τίτλο μόνο που ανοίκει σε μία ομαδα πόστ "Ποσο μισώ..." συναίσθημα το οποίο όντως χρειάζεται πολύ ανάλυση στον καθένα μας.
Ετσι σε κάθε μου πρωτογενές "Πόσο μισώ..." προσπαθω να κάνω και την αυτοκριτική μου ή καταπόσο πράγματα που με ενοχλούν υπάρχουν και σε μένα.

Η πραγματικότητα είναι πως δεν "μισω" τα σκυλάδικα. Απλά με ενοχλούν κάποιες πολύ "στρατευμένες" γραμμές των μουσικοπαραγωγών, των ραδιοσταθμών και της διαφήμισης που για λόγους που θα προσπαθήσω να ερμηνευσω σε επόμενο πόστ απομακρύνουν τους ανθρώπους απο την πραγματικά ψυχα-γωγική τέχνη της μουσικής.
Και, αν αυτό συμβάινει, δεν μπορώ να αδιάφορήσω.

παράλληλος είπε...

Άλλο τα "τραγούδια" του συρμού (Αθήνα - Λιανοκλάδι), κι άλλο τα σκυλάδικα. Τα πραγματικά, αυτά που αξίζει να φέρουν τον τίτλο σκυλάδικα, αυτά που σχεδόν όλα δεν τα έχετε ακούσει. Τα σακατεμένα. Μετράει και ο τρόπος και ο χώρος που παίζονται και ακούγονται.
Επειδή τούτο δεν είναι καν ο πρόλογος και προφανώς Κιτρινόπαιδα, άνοιξες μεγάλο θέμα σταματάω εδώ...

[Να φανταστείς ότι τον Μητροπάνο στην εποχή μου(!) τον είχαμε για σκυλά! Όχι ότι δεν τον άκουγαν μόνο οι σκυλάδες...]

DeliriumTremens είπε...

Κιτρινε, κατα βάση (μέση και κορυφή) συμφωνω μαζί σου, περισσότερο απο όλα στον ορισμό του σκυλάδικου. Απόλυτα.

Μόνο το εξής: Δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο κόσμος, δεν του επιβάλλεται η μουΖική, με κάποια κριτήρια επιλέγει. Όποια κριτήρια. Αν θέλεις τη γνώμη μου, ειναι κρίμα. Όμως η δική μου/σου/του αλήθεια δεν ειναι σημαντικότερη από κανενός, ή αλλιώς de gustibus non est disputandum Όπερ, πέτα ό,τι δε σε αφορά και κατάλαβε οτι δεν ζουμε στον καλύτερο δυνατό κόσμο. Αν ηταν έτσι, θα έπρεπε να ειχαμε καθαρίσει πολύ κόσμο :):):).

(με γλύκα στα λέω, μη μου θυμώσεις)
(νιώθω τι εννοείς)

Yellow Kid είπε...

@Παραλληλε:
Με τον όρο "σκυλαδικα" αναφέρθηκα σε μια καθαρά προσωπική μου παράφραση της λέξης για την ελληνική μουσική (βομηχανία και όχι) σκηνή γιατί όντως αν πάρουμε τον όρο κατα κοινή ορολογία, ρουβάκια τσαλικάκια,μαζωνάκιδες, φειμστορίτηδες, βύσσιδες κλπ που αυθαιρέτως βάζω σε αυτην κατηγορία ανοίκουν σε αυτό που ονομάζουν οι φίλοι μας οι Γιουκοσλάβοι, "TOURBOFOLK" (Πραγματικά, ετσι ονομαζουν τους αντίτοιχούς δικούς τους τσαλίκιδες!) . Απλώς έπρεπε να βρω εναν χτυπητό τίτλο!
Αν "βαριά" σκυλάδικα παίζει ο Dirty και ο μπλάκμαν, πιστεψε με εχω μπεί τόσες φορες σε ταξί που έχω ακούσει πολά απο αυτά, με αποτέλεσμα να με ποιάσουν τα γέλια!

@Delirium:
Δεν με θύμωσες καλή μου, γιατί πρίν πόσταρω το "μίσος" μου ειχα κουβεντιάσει και ακούσει αυτές τις αντιρησείς απο πολυ κόσμο. Αυτό που θέλω να πώ είναι πώς, καταρχήν δεν θέλω να επιβάλλω την δικές μου μουσικές ένναντι κάποιων αλλων.
Μ'αρεσει ο Zappa! Τον λατρεύω! Οπως Residents, Eels και τώρα τελευταία, τους Chumbawamba! Οσες φορές έχω προσπαθήσει να τους επιβάλλώ στους φίλους μου (στα πάρτυ πχ) που ακούνε παρόμοια ακούσματα έχω φάει κράξιμο και τους καταλαβάινω να μην τους αρέσει.

Το θέμα μου είναι πως δεν πιστεύω οτι ο περισσότερος κόσμος εχει μεγαλη γκάμα επιλογής γιατί δε του δίνεται. Οι εναλακτικοί ραδιοσταθμοί είναι ελάχιστοι και οι περισσότεροι παίζουν "πάντα επιτυχίες" Ε, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ!!!
Αμφιβάλω αν ο φάν του Μαζώ, εχει κάτσει να ακούσει εστω μία φορά Marylin Manson, Χατζιδακι, Wagner, Iron Maden,Miles Davis κ.α.

(Υ.Γ.απο τα παραπάνω μου αρέσουν λιγότερο απο τα μισά αλλα τα έχω ακούσει όλα,αν με εννοείς.)

DeliriumTremens είπε...

Ο -εκ πείρας- αντίλογος ειναι πως δεν πολυνοιάζονται κι όλας. Έχουν τόσο μονότονα προδιαγράψει την εξέλιξη της ζωής τους που συνοψίζεται άψογα παρακάτω:

Πρώτα να τελειώσω το πανεπιστήμιό μου
Μετά να κάνω τη θητεία στο στρατό
Να πιάσω δουλειά σε κανένα γραφείο
Να παντρευτούμε, να κάνουμε παιδιά

Τέλος!

ΥΓ. Ζητω τα μέσα μαζικής εξημέρωσης!

(Ζητωωωωω!)

Kallitexnes είπε...

πως πάει yellow?
τα σκυλάδικα δεν τα μπορώ ούτε εγώ αλλά και εμένα το πρόβλημα είναι αλλού.Η δικτατορία στα ελληνικά ραδιόφωνα πρέπει να σταματήσει.Οι υποτιθέμενες δισκογραφικές έχουν επιβάλει στον κόσμο την "Κοκκίνου" και τον "Πετρέλη" καθώς αυτούς θέλουν να προωθήσουν με σκοπό μόνο το κέρδος.Η ΤΕΧΝΗ ΧΑΘΗΚΕ!!!!!

-Γιώργος

Yellow Kid είπε...

@ DeliriumTremens:

Πόσο με καταλαβαίνεις!(εσυ και ο Τζιμακος) Έρχεσαι στα λόγια μου!

@ Kallitexnes (Γιώργος):
Βλέπεις λοιπόν την αναγκαώτητα ενός τέτοιου πόστ!

παράλληλος είπε...

Όχι, από την μια άκρη (Κοκκίνου κλπ) στην άλλη (μπλάκμαν)! Όχι δεν εννοούσα αυτό.
Με άλλη αφορμή, (στο μέρος Βου?), θα το εξηγήσω με παραδείγματα.


Frank Zappa We're Turning Again Live