"Ρώτησα τον κύριο Βαν ποια μαθήματα πρέπει να πάρω για να γίνω συγγραφέας κωμικών επεισοδίων για την τηλεόραση. Ο κύριος Βαν είπε οτι δεν χρειάζεται κανένα προσόν, αρκεί να' σαι διανοητικά καθηστερημένος."
Σου Ταουνσεντ : Το κρυφό ημερολόγιο του Αντριαν Μολ



15.4.09

Πόσο μισώ τον ΗΣΑΠ

Όχι, δεν μπορώ να πω ότι μισώ όλο τον ΗΣΑΠ. (Απλώς μου αρέσουν πολύ οι τίτλοι Πόσο Μισώ...). Μίας όμως και παίρνω το Μετρό σχεδόν καθημερινά, και επειδή μέσα στα πολλά που τους έχω μαζεμένα είναι και ένα άδικο πρόστιμο που μου ρίξανε για εισιτήριο, θα καταποιαστώ με αυτό. Υπομονή. Προβλέπεται ποστ σεντονάτο.

Μια φορά και ένα καιρό, σε ένα κόσμο μαγικό, είχα υιοθετήσει το σύστημα του εισιτηρίου των 24αρων ωρών. Αν υπολόγιζα σωστά τις ώρες που κυκλοφορούσα, είχα την δυνατότητα να χρησιμοποιώ το ίδιο εισιτήριο για δύο μέρες συνεχόμενες. Μόνο που εκείνη την αποφράδα μέρα ενώ το είχα χτυπήσει την προηγούμενη και το όριο του 24ώρου δε είχε περάσει, το ξέχασα στο σπίτι. Και δεν το κατάλαβα μέχρι να με σταματήσουν οι εκλεκτές, όχι μέσα στον συρμό, ή στην αποβάθρα, αλλά είχανε στήσει τις ξόβεργες στο τέλος της κυλιόμενης σκάλας, έξω από αυτή. Πέρασα σαν μπούφος (μιας και μιλάμε για ξόβεργες) από μπροστά τους χωρίς να έχω ακόμα συνειδητοποιήσει και άνοιξα το πορτοφόλι να το βγάλω. Φυσικά εισιτήριο δεν υπήρχε και οι κύριοι του ΗΣΑΠ αποφάσισαν, ότι και να τους έλεγα εγώ να μου κόψουν πρόστιμο 49€. Τώρα, βάση ποιας λογικής το θεωρώ άδικο και ας λένε πως έχουνε βάλει αυτά τα χαζά διαχωριστικά στο πάτωμα που υπενθυμίζουν να ακυρώσεις το εισιτήριο, εξηγούμαι:
1.Δεν είχα μπει καν στον συρμό ή στην αποβάθρα,όπως είπα. Πρακτικά δηλαδή δεν είχα καν χρησιμοποιήσει το μέσο μεταφοράς.
2.Τα μηχανήματα εισιτηρίων απείχαν από μένα μία σκάλα και θα ήταν ποιο δίκαιο (ακόμα και αν μη με πιστεύανε που δεν είναι υποχρεωμένοι) να μου πουν τράβα βγάλε καινούριο, ειδάλλως δεν μπαίνεις.
Όχι! Οι κύριοι του ΗΣΑΠ δεν ήταν εκεί για να ελέγξουν ώστε να μην χρησιμοποιήσω το μέσο χωρίς εισιτήριο. Οι κύριοι ξεκάθαρα ήταν εκεί για να μου κόψουν πρόστιμο και να με τιμωρήσουν για την ζημία που θα έκανα στην εταιρία έτσι και έμπαινα! Θα μπορούσα να το παίξω μάγκας, θα μπορούσα να τους έκανα σκηνή, αλλά καλώς η κακώς συμμορφώθηκα με την νομοθεσία τους, πήγα σε 20 μέρες τους έσκασα το πενηντάρικο, μου δώσανε ένα ευρώ πίσω, και από συνήθεια τους είπα "ευχαριστώ".Λες και μου είχανε προσφέρει κάποια υπηρεσία!
...Φυσικά τις υπόλοιπες μέρες το σκεφτόμουν: Τι είναι το πρόστιμο; Που εξυπηρετεί μια χρηματική τιμωρία; Έχουνε το δικαίωμα να σου αποσπάσουν με το έτσι θέλω ένα μεγάλο χρηματικό ποσό; (πόσο μάλιστα αν έχουνε και μονοπώλιο στο μέσο).
Καταρχήν, το χρήμα είναι μία ανθρώπινη εφεύρεση. Και αν έχω πιάσει σωστά το νόημα της εφεύρεσης αυτής, είναι για να ανταλλάζεις με αυτό, προϊόντα και υπηρεσίες.Όταν σου αποσπούν λοιπόν βάση του νόμου ένα ποσό χωρίς να σου έχουν προσφέρει τίποτα σε αντάλλαγμα δεν κάνουν ένα είδος νόμιμης ληστείας; Εκτός και αν η υπηρεσία είναι ο έλεγχος. Ένας ανακυκλωμένος έλεγχος τελικά, αφού σκοπό έχει όχι να ελέγξει να ταξιδέψεις με εισιτήριο, αλλά να σου τα αρπάξει στεγνά. Νομίζω πάντως ότι αυτοί οι κύριοι πληρώνονται ανεξαρτήτως αν θα ψαρέψουν πρόστιμο. Αν συμβαίνει αυτό τους πλήρωσα για να μου προσφέρουν αέρα κοπανιστό. Ένα πρίμ στον μισθό τους για μία δουλειά την οποία δεν μου κάνανε!

Έτσι λοιπόν ο ΗΣΑΠ Τύραννος με τιμώρησε γιατί ήμουν ξεχασιάρικο παιδί. Τι σημασία αν αναγκάζομαι να συχωρώ τις δικές του παρατυπίες; Τι πειράζει αν κάποιες σκάλες δεν λειτουργούν και κάποιοι σταθμοί δεν εξυπηρετούν; Ποιος νοιάζεται αν τα ακυρωτικά τους μηχανήματα τους δεν χτυπάνε, τα εκδοτήρια είναι "εκτός λειτουργίας" ή που θα πρέπει να υποστώ τις συνεχείς απεργίες τους. Ποιος χέστηκε που δεν θα ζητήσουν καν συγνώμη για όλα αυτά. Ένα πενηντάρικο χάθηκε, εξανεμίστηκε εξαιτίας μιας ηλίθιας συλλογιστικής που ονομάζεται "Πρόστιμο" χωρίς να πάρω πίσω στα χέρια μου τίποτα χειροπιαστό που να το δικαιολογεί.

Αυτές, και άλλες ωραίες ιστορίες από το μαγικό κόσμο του ΗΣΑΠ, ίσως σε κάποιο επόμενο πόστ. Προς ώρας, καλές διακοπές μέρες που είναι, και σε όσους πιστεύουνε πως 2000 περίπου χρόνια πριν, ένας ωραίος κουλ ανάρχας θυσιάστηκε για να είμαστε σήμερα καλοί άνθρωποι και όχι τίποτε μαλάκες, να τους ευχηθώ το καλό Πάσχα.

5 σχόλια:

manetarius είπε...

Μα γιατί δεν τους είπες οτι απλώς μπήκες στον σταθμό για trainspoting και οτι δεν θα έμπαινες στο τρένο; Αυτοί δεν πρέπει κανονικά να είναι μέσα στα βαγόνια. Και το πρόστιμο για μένα θα ήταν πιο σωστό να σε κατεβάζαν απλώς από το τρένο και να αναγκαστείς να βγάλεις εισιτήριο, όχι να πληρώσεις 50 € ντε και καλά.. Κι αυτά τα λεφτά που πάνε; Μεγάλη κουβέντα!
Επειδή εγώ δεν ξέρω αν πιστεύω στον κούλ ανάρχα που θυσιάστηκε για να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι.. και που αν το έκανε τελικά.. τζάμπα και βερεσε...αφού κάθε χρόνο όλο και πιο μαλάκες γινόμαστε, αλλά πιστεύω στο κακόμοιρο το αρνάκι που θυσιάζεται κάθε χρόνο χωρίς να έχει ιδέα για την αναρχική ιδεολογία του! (μα τι είπα πάλι;)

Καλά να περάσεις!

Yellow Kid είπε...

Λύσεις για να μην παίρνεις το Μετρό χωρίς εισιτήριο υπάρχουν πολλές, Μανιτάρι! Ας στήνανε τους ελεγκτές δίπλα στα ακυρωτικά να τους βλέπουμε. Να εφαρμόσουν το αγγλικό σύστημα του "στρειδιού" ή να ξαναβάλουνε μπάρες(γμ την "ευρωπαϊκή" μου χώρα, μέσα!)
Δυστυχώς όμως η όλη συλλογιστική τους είναι πώς να τα αρπάξουνε και μάλιστα με τον ποίο ύπουλο τρόπο.

ΥΓ.Ούτε εγώ πιστεύω σε όλο αυτό το παραμύθι περί σταύρωσης και ανάστασης αλλά αν υπήρχε ιστορικά ο Jesus, δεν θα ήταν ένας ανάρχας της εποχής του;

e-Lawyer είπε...

H πράξη επιβολής προστίμου συνιστά ενάσκηση δημόσιας εξουσίας και συνεπώς θα πρέπει να ασκείται από κρατικά όργανα τα οποία υπάγονται στην εκτελεστική λειτουργία, δηλ. την Διοίκηση. Στο παρελθόν, το Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωσε πρόστιμα επειδή επιβλήθηκαν από "δημοτικούς αστυνομικούς" που είχαν προσβληθεί με σύμβαση έργου, δηλ. δεν ήταν όργανα του δημοσίου, δηλ. παραβιαζόταν το άρθρο 26 του Συντάγματος που λέει ότι η εκτελεστική λειτουργία δεν ασκείται από συμβασιούχους έργου.

Συνεπώς, εγώ θα έψαχνα το αν ο υπάλληλος της Αττικό Μετρό Α.Ε. που έκοψε το πρόστιμο έχει προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ, κατέχει μόνιμες θέσεις κλπ κλπ. Διότι αν ΔΕΝ πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, είναι ένας απλός ιδιώτης και δεν έχει καμία δουλειά να κόβει πρόστιμα πολλαπλάσια της τιμής του εισιτηρίου.

Διότι αν δεν ήταν έτσι, τότε κάθε ιδιοκτήτης κινηματογράφου θα μπορούσε να κόβει πρόστιμα σε όποιον έπιασε να μην έχει εισιτήριο, πράγμα που προφανώς απαγορεύεται, διότι οικειοποιείται την δικαστική εξουσία που θα επέβαλε κάποια ποινή.

e-Lawyer είπε...

Σόρρυ μπερδεύτηκα με το Μετρό, αλλά το ίδιο είναι.

Yellow Kid είπε...

Το πιο πιθανό είναι να είναι νόμιμος. Διαφορετικά (και αυτό δεν μπορώ να το ελέγξω)μιλάμε για σκάνδαλο.
Δεν είμαι όμως σίγουρος αν έχουν δικαίωμα αυτοί οι κύριοι να κόβουν πρόστιμα εκεί που στέκονταν και όχι ας πούμε μέσα στους συρμούς. Αν με τσακώνανε μέσα σε αυτούς, ακόμα και δικό μου λάθος δεν θα τα είχα πάρει στο κρανίο. Από την στιγμή όμως που δεν το έχω ακόμα χρησιμοποιήσει, νομίζω πώς ήταν άδικοι και καταχρηστικοί της εξουσίας τους.

Άλλο ποιο θεωρητικό ερώτημα είναι η χρησιμοποίηση του προστίμου ως τιμωρία. Πάντως, μία από τις σκέψεις που έκανα τότε είναι πώς τα χρήματα στην πραγματικότητα καταχωρούνται από το κράτος, άρα πιθανότατα το κράτος έχει το δικαίωμα να στα ζητήσει πίσω.

Ομως θέλουμε κράτος τιμωρό και μπαμπούλα ή κάποιο που να είναι με το μέρος μας;


Frank Zappa We're Turning Again Live