"Ρώτησα τον κύριο Βαν ποια μαθήματα πρέπει να πάρω για να γίνω συγγραφέας κωμικών επεισοδίων για την τηλεόραση. Ο κύριος Βαν είπε οτι δεν χρειάζεται κανένα προσόν, αρκεί να' σαι διανοητικά καθηστερημένος."
Σου Ταουνσεντ : Το κρυφό ημερολόγιο του Αντριαν Μολ



21.3.10

Κατάληψη στα εγκαταλελειμμένα μπλόγκ


Πότε ένα σπίτι αποφασίζουμε πώς τελεί υπό κατάληψη; Τις περισσότερες φορές όταν μείνει χωρίς ιδιοκτήτη, ή αν ο ιδιοκτήτης το έχει εγκαταλείψει και δεν είναι εκεί για να δώσει το παρόν. Αυτή είναι και η ιδέα μου πάνω σε πολλά από μπλόγκ τα οποία ανακαλύπτω σερφάροντας, όλους εκείνους τους λογαριασμούς που ανοίξανε, ανέβασαν ένα πρώτο ποστ το οποίο ποτέ δεν δέχτηκε σχόλιο από κανέναν και σύντομα εγκαταλείφτηκε από τον ιδιοκτήτη του. Μίας και κάθε μπλόγκ είναι ουσιαστικά ένα "σπίτι" και επειδή εμείς οι αρρωστημένοι με τα μπλόγκ μαθαίνουμε να μεταφέρουμε πράξεις του υλικού κόσμου στον ψηφιακό, γιατί να μην εκμεταλλευτούμε αυτά τα "άδεια σπίτια" κάνοντας μία ψηφιακή κατάληψη;
Φυσικά, δεν μπορούμε να επέμβουμε στον ίδιο τον λογαριασμό. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιούμε τον χώρο σχολιασμών τους ώστε να αφήνουμε μηνύματα, να γράφουμε δικά μας, να τσακωνόμαστε κλπ, χωρίς να χρειάζεται να γεμίζουμε τα δικά μας πολλές φορές με σχόλια τα οποία βγαίνουν εκτός θέματος του ποστ. Πολύ απλά λες στον άλλον "ας συνεχίσουμε την κουβέντα εδώ" , δίνοντας το λινκ των σχολίων. (το συγκεκριμένο αποτελεί παράδειγμα. Υπάρχει ακόμα πολύς ανεκμετάλλευτος χώρος. Παρακάτω θα δώσω περισσότερα λίνκ.)
Επίσης μπορείς να αφήσεις και κάποιο σχόλιο για κάποιον, χωρίς να είναι εύκολο στον ίδιο να το εντοπίσει. (παραδειγμα). Αλλη ποιο εποικοδομητική χρήση είναι να τα χρησιμοποιήσεις ως ανοιχτό χώρο φόρουμ. Πρέπει μόνο να προσέξεις να τα αφήσεις:
  • Σε μπλόγκ που έχουν να βάλουν ανάρτηση πάνω από 2 χρόνια
  • Και σε όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν ανεβασμένα πάνω από δύο ποστ
Κάτι από το οποίο καταλαβαίνουμε πώς εγκατάλειψε την ιδέα του μπλογκιγκ πριν ακόμα το αρχίσει.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ:

Αν και κάποιος μου πει ότι στην ουσία κάτι τέτοιο αποτελεί τρόλινκ, ή σπαμ, υπάρχει η εξής διάφορα. Συνήθως αυτά τα δύο τα κάνει κανείς κάποιος σε μπλόγκ που "θα πιάσουνε τόπο". Τα συγκεκριμένα όμως δεν τα διαβάζει κανείς πια, ούτε καν και οι ιδιοκτήτες τους. Άρα, το να απαντήσει ο ίδιος ή να τα σβήσει το θεωρώ μάλλον απίθανο. Αυτό είναι ένα μεγάλο προσόν το οποίο βρίσκω. Επειδή ουσιαστικά αποτελούν ουδέτερο χώρο μπορεί να φιλοξενήσει οποιοδήποτε σχόλιο χωρίς το φόβο ότι αυτό που θα γραφτεί εκεί μέσα "θα λογοκριθεί" ώστε να περαστεί μια συγκεκριμένη άποψη. Εν ολίγοις κανένα σχόλιο πέρα από τα δικά σου που αν θες να τα σβήσεις δεν μπορεί να σβηστεί, πάρα μόνο από τον διαχειριστή (ο οποίος όμως φάινεται να μην ενδιαφέρεται). Νομίζω ότι μία τέτοια κατάληψη θα αποτελεί την απόλυτη ελευθερία απόψεων.

ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ:

Ένας απλός τρόπος είναι μέσα από το προφίλ κάποιου μπλογκ με πολλές δυνατότητες για λινκ . Εκεί πατάς πχ ,"τόπος Ελλάδα" οπότε σου βγάζει και όλα τα μπλόγκ που έχουν το λίνκ αυτό. Από κεί και ύστερα ψάχνουμε (επιμονή και χρόνο να έχουμε) ποία έχουν να αναρτήσουν πάνω από δύο χρόνια κάτι, αν τα σχόλια του παραμένουν ανοιχτά και αν δεν έχουνε δεχτεί ποτέ κάποιο σχόλιο. Κοιτάμε επίσης πόση ελευθερία μας δίνουν στον τρόπο που μπορούμε να σχολιάσουμε.

ΜΕΡΙΚΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΑ, FOR STARTERS, ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΨΑΞΙΜΟ:
(Παραθέτω λίνκ μόνο με αδειανούς χώρους σχολιασμού).

  • "John Maxwell quotes on leadership"

  • "Διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου"

  • "Labview"

  • "Αμοντάριστα πλάνα. (1).."

  • "Οικονομική κρίση και εργατικό κίνημα"

  • "Χειμώνας"

  • "Η ΔΕΗ σβήνει από το χάρτη 10 χωριά"

  • "Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ"

Έχω ανακαλύψει τουλάχιστον άλλα δέκα τέτοια προ ετών παρατημένα μπλογκ με ένα ή δύο ποστ στο ιστορικό τους, άρα το φαινόμενο είναι σύνηθες.

Πετάω απλώς μία ιδέα. Αν σας αρέσει, μπορείτε να την προωθήστε. Διαφορετικά θα ήθελα να ακούσω τις αντιρρήσεις σας.

4 σχόλια:

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Πααααααρα πολύ καλό!!!!!

Yellow Kid είπε...

Πολύ καιρό πριν είχα σκεφτεί πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τους χώρους αυτούς. Σκέψου ότι μπορεί κάποιος που δεν έχει συγκεκριμένο λογαριασμό να ανεβάζει εκεί πέρα ποστ του. Σε πρωτόλεια μορφή φυσικά, άλλα γίνεται!

mahler76 είπε...

μαλάκα μου αυτό είναι ιδέα.

Yellow Kid είπε...

Νά'σαι καλά Μάλερ που υποστηρίζεις τις τρελές μου ιδέες!


Frank Zappa We're Turning Again Live