"Ρώτησα τον κύριο Βαν ποια μαθήματα πρέπει να πάρω για να γίνω συγγραφέας κωμικών επεισοδίων για την τηλεόραση. Ο κύριος Βαν είπε οτι δεν χρειάζεται κανένα προσόν, αρκεί να' σαι διανοητικά καθηστερημένος."
Σου Ταουνσεντ : Το κρυφό ημερολόγιο του Αντριαν Μολ



9.3.07

Κανένας Αρχαίος Πέρσης δεν κακοποιήθηκε κατά την διάρκεια γυρισμάτων.


«Αν σας λείπουν μαθήματα αρχάιας ελληνικής Ιστορίας, ανοίξτε ενα βιβλίο, μιά εγκυκλοπαίδια, καμιά ιστιοσελίδα, τέλος πάντων.»
‘Αρχισα με την εισαγωγή πού κάνει στην κριτική του ο Ηλίας Φραγκούλης στην Athens Voice για το 300, κυρίως γιατί είναι απο τις λίγες φορές που συμφωνώ με την κρίση του. Ήταν μια ταινία απο κόμικ, πιστή και καλή σαν το μικρό της αδερφάκι Sin City, εντυπωσιακή, μεγαλόπρεπη, χορταστική στο μάτι, μια action movie και κάπως έτσι , ανεπηρέαστα απο εθνικόφρονες , στρατόκαυλους ή ιστορικούς μικροβιολόγους, αξίζει να την απολαύσει κανείς.

Ιδεολόγικά αντίθετος με τα μηνύματα της; Φυσικά . Όπως και σε πάρα πολλές ταινίες που αγαπώ και παρόλα αυτά συνεχίσω να βλέπω επειδή ή εικόνα τους έχει πληρότητα και αυτοτέλεια απο μόνη της, ασχετα απο την θέση του δημιουργού της. (Κουρδιστό Πορτοκάλι, Ταξιτζής, Pulp Fiction, κ.α.)

Στο 300, οι Έλληνες είχαν τις καλύτερες ατάκες ενω οι Πέρσες καμιά! Επιβεβαιωμένα παρουσιαζόνται σαν θεόχαζα ανεγκέφαλα freaks που ουρλίαζουν έναντι των αλαζονικών, ξύπνιων και καλογυμνασμένων «δικών» μας. Ο πόλεμος είναι ένα ωραίο και ευγενές σπόρ, όταν πρέπει να υπερασπιστείς την πατρίδα, σου, κάθε παιδικότητα και χαρά πρέπει εκλείψει προκειμένου να έχουμε καλους πολέμιστές (όχι, αγγειοπλάστες ή σιδεράδες όπως περιφανεύεται ο Leonidas).

Οι ιστορικές της ανακρίβειες, αν και τραβηγμένες απ’ τα μαλιά, δεν σου χαλάνε το story, εφόσον όλη η ταινία έχει συγκεκριμένη αισθητική πρόταση κάτι που έλειπε στην αντίστοιχη αρχαιοελληνολατρευτική αμερικανία TROIA. Πρέπει λοιπόν, να κατηγορήσουμε τους δημιουργούς της για ιστορικές ανακρίβιες οταν το τελικό αποτέλεσμα είναι άρτιο; Αν ναι, τότε ποια είναι η θέση μας απέναντι στις ιστορικές «αναρχιές» του κόμικ Αστεριξ; Μήπως εκεί δεν θα νοιαστούμε γιατι δεν αφορά τα δικά μας οικόπεδα;

Ναι, οι Ελληνες τελικά είμαστε ΤΟΣΟ στενόμυαλοι. Έχοντας μια αρκετά ευκαταφρόνητη παρακαταθήκη «αρχαίων ημών προγόνων» , αλλά προδωμένοι, σήμερα απο τους εαυτούς μας να γουστάρουμε (δικαίως) το μέλι του γείτονα περισσότερο απο το δικό μας, θεωρούμε οτι αυτοί οι βάρβαροι εκει έξω , μας χρωστάνε. Αν κάποιος Έλληνας διαπρέψει στο εξωτερικό, ή ένας σκηνοθέτης ασχοληθεί με την μυθολογία ή την ιστορία αυτής της χώρας, το θεωρούμε σημαντική είδηση. (παράλληλα το κόμπλεξ, μας σπρωχνει να του κάνουμε υποδείξεις, ό,που τον τακώσουμε!)

Ορίστε! Ξέφυγα πάλι. Μιλούσα για την ταινία. Να την δείτε οπωσδήποτε καί αν δεν περάσετε εσεις καλά με όλες τις αναστολές σας ως ενήλικας , θα περάσει το παιδί σας!

Παρακαλώ, απενεργοποιήστε τα κινητά σας.

17 σχόλια:

Fraoula είπε...

Eida to trailer prox8es pou phga cinema. Ligo skiaxtiko mou fanhke. Alla stous allous arese, opote den th glitwnw! O enas prwtagwnisths nomizw einai Ellhnas 3 genias or sth like that.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ειναι μια απλα καλη περιπετεια και τιποτε παραπανω.

Yellow Kid είπε...

@fraoula
"Σκιαχτικό;", "Δεν την γλυτώνω";
Μήπως τελικά δεν είναι οι ταινίες που προτιμάς; Ελπίζω να μην πάς να την δείς αναγκαστικά επειδή "ο ενας πρωταγωνιστής είναι έλληνας τρίτης γενιας" γιατι δεν θα την απολαύσεις.

@Πρεζα tv
...Καμια αντίρηση!

Μπαμπης Ζαβος είπε...

αγαπημένε μου φίλε γελοουκίνδιε...γράφεις "3 TOY Αντιμιλησαν, ΕΣΕΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ" οπότε βλέπω ότι με περιμένεις οπότε τσουπ! ήρθα

αλλά δεν θέλω να σου αντιμιλήσω καλέ μου φίλε, θα ήθελα αντιθέτως να σου προτίνω μιά καλλλιτεχνική συνεργασία. Μόλις ξυπνήσει ο πολύ καλός μου φίλος Ουφρουσλάαν μίλα μαζί του γιατί όπως ξέρεις εγώ δεν διαθέτω τηλέφωνο

ευχαρίστως
babis

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο σου φοβερό, αλλά δεν δίνω λεφτά για να το δω. Θα το πάρω σε dvd.

Μπαμπης Ζαβος είπε...

Γελουκίνδιε!
Σου προτείνω συμαχία!
Ο φούρφουρσλάγκ κοιμάτε και ο πόλεμος μαίνετε! Απειλούμεθα από παντού!

Yellow Kid είπε...

@zoi300

Ευχαριστώ για τα καλά σου σχόλια. Αυτό μου δείχνει οτι ενδιαφέρθηκες για την ταινία, αλλα τι σε άλλαξε στην πορεία και δεν θα πάς στο σινεμά να την δείς;

Είναι μεγαλύτερο το κόστος να πάς με φίλους στην μεγάλη οθόνη, ποπ κορν χαβαλε και τα ρέστα απο το να περιμένεις τρέίς μηνες μετά στα βίντοκλάμπ και να μην την βρίσκεις ποτέ ξενοίκιαστη, αρα καταλήγεις σε ταινίας τρίτης διαλογής;
...εκτός αν θες να την δείς μόνη σου για καθαρά "πορνογραφικούς" λόγους το οποιο το εκτιμώ περισσότερο. Αλλα και προς πληροφόρηση του κάθε ενδαφερομένου το μόνο που φαίνεται λιγο είνα ο κώλος του Λεωνίδα! (μην περιμενεις τέχνη απο αμερικανια!)

kyrallina είπε...

Μπα, δεν θα το πήγαινα το παιδί μου! Πέφτουνε πολλά κεφάλια βλέπεις και δεν είναι και ότι καλύτερο για ένα παιδί!

Ανώνυμος είπε...

Θυμάμαι τελευταία φορά που είδα επική ταινία στο σινεμά ήταν η Τροία, στις Βρυξέλλες. Κάποια στιγμή κ μέσα στην ησυχία της αίθουσας, ο Αχιλλέας-Μπραντ προσπαθεί να πείσει τη Βρισηίδα να του κάτσει. Κ εκεί ακούγεται μια φωνή που λέει σε άπταιστα ελληνικά
'Έλα τώρα που δε θες!'
Γελούσα μια βδομάδα μόνη μου.

Μπαμπης Ζαβος είπε...

Γελοουκίνδιε προτεινω να βαλοθμε στην ακρη τα δικα μασ και να συμαχίσουμε διότι ο Ουθρουσλάγιος έχει ξξυπνήσει με άγριες διαθέσεις και βρίζει όλο τον κόσμο

δώσε ενα χεράκι γιατι θα φαμε ξυλο

Yellow Kid είπε...

@kyralina:
Νομιζεις οτι το παιδί σου , με την βία της τηλεόρασης και των βιντεοπαιχνιδιών θα είχε πρόβλημα σε δύο ΨΕΥΤΙΚΟΥΣ αποκεφαλισμούς; Γιατι έχουμε παρακολουθησει ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ στα σπίτια μας, και απανχονισμούς LIVE! Ασε που ολημερίς εκθέτουμε τα παιδιά μας μπροστά σε τρανταφυλλόπουλους, μικρουτσικους, ευαγγελάτους και δαφημιστές!
Στην Κόλλαση Την Ιδια!

@Μπάμπη: Τον έδεσα τον Ούρφους, Οκ?
Τραβα σε παρακαλω για ύπνο γιατί μας έσκασες...

...ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΛΥΚΟ!!!

@zoi20:
Μου αρεσει που επικοινωνούμε! Σου μιλαω για τον κώλο του Λεωνίδα, μου απαντας για τα ελληνκά του Μπραντ Πήτ! Μια καλή βάση για να αναπτυχθεί γόνιμος διάλογος!
Συνέχισε.

eternal cerenity είπε...

ευχαριστώ Yellow Kid

που ηρέμησες τον Ουρφους

τώρα κοιμάται πάλι

kyrallina είπε...

Δεν είναι ανάγκη να πηγαίνουμε γυρεύοντας! Υπάρχουν πολύ καλά παιδικά προγράμματα στην τηλεόραση αν θέλει κανείς να το ψάξει το πράγμα. Επιμένω πως αν είχα παιδί δεν θα πήγαινα να πληρώσω εισιτήριο για να του δείξω κεφάλια να φεύγουνε!

Yellow Kid είπε...

@ kyrallina

Υπάρχουν κάποια καλά πράγματα στην τηλεόραση; Σίγουρα μιλάς για την Εληνική; Εξάλλου μεχρι τα 3 χρόνια που διαμορφώνεται ο χαρακτήρας ενός παιδιού και φτιάχνονται ψυχικά συμπλέγματα, μάλλον οι γονείς του είναι υπέυθυνοι και όχι μια ταινία του χολιγουντ!

@ eternal cerenity:

Για τον συνάδελφο φωτογράφο Μπάμπη Ζαβό το έκανα! Που μου τα είχε πρίξει.

...Εξάλλου ο Ούρφους δεν κοιμάται πολύ. Μόνο λίγο καιρό ξαποστάινει και ξανα πρός το μπλόγκ του τραβά!

kyrallina είπε...

Αυτό ακριβώς σου λέω! Πως είναι υπέυθυνοι οι γονείς! Με τις επιλογές του! Και ναι υπάρχουν καλά πράγματα στην ελληνική τηλεόραση!

Yellow Kid είπε...

Μπομπ Σφουγκαράκης;
Το μόνο που παρακολουθω!

Τυπος Νυχτερινος είπε...

Μια που έκανες την αρχή με τις κριτικές ταινιών,
πάρε μια πάσα και τράβα στο μπλογκ μου να πάρεις την πρόσκληση που σε περιμένει.


Frank Zappa We're Turning Again Live