"Ρώτησα τον κύριο Βαν ποια μαθήματα πρέπει να πάρω για να γίνω συγγραφέας κωμικών επεισοδίων για την τηλεόραση. Ο κύριος Βαν είπε οτι δεν χρειάζεται κανένα προσόν, αρκεί να' σαι διανοητικά καθηστερημένος."
Σου Ταουνσεντ : Το κρυφό ημερολόγιο του Αντριαν Μολ



7.7.07

Μαύρος στην πολυκατοικία

Η διαχειρίστρια του πάνω ορόφου, πολύ σοκαρισμένη χτυπάει το κουδούνι μου, να μου αρχίσει την κουβέντα ωραία.
"Σε ακούω το βράδυ που γυρνάς, και επειδή γυρνάς πολύ αργά,θα ήθελα να σε παρακαλέσω να κλειδώνεις κάτω την εξώπορτα γιατί σήμερα το πρωί βρήκα πάλι τον μαύρο να κοιμάται στα σκαλοπάτια. "

Θα ήταν μάταιο να της έκανα επισήμανση γιά τους γενικούς χαρακτηρισμούς της . Όπως υπερηφανευόταν δημοσίως και η ίδια, πρέπει να είμαστε χαρούμενοι, γιατί σε σχέση με άλλες πολυκατοικίες, εμείς δεν έχουμε ούτε εναν ξένο.


Στην απέναντι μου πόρτα, πίσω από την διαχειρίστρια, στεκόταν η κυρία Ρόμπα με παραμάσχαλα το καταπιεσμένο κανίς της.

«Πωπωωώ…Ηρθε πάλι ο μαυρός;»

«Ναι καλέ, αφου τον είδα το πρωί και τρόμαξα!»

«Αμαααάν»

Η κουβέντα σχετικά με την ασφάλεια της πολυκατοικίας που είχε σοβαρά επιχειρήματα να θέσει , οπως ο παράνομος ύπνος κάποιου σε κοινόχρηστους χώρους, είχε αρχίσει να παρεκτρέπεται.

«Καλά», είπα , «δεν εκανε και τίποτα τρομερό ο άνθρωπος.».

Φαίνεται πως η λέξη «άνθρωπος» σταθηκε αρκετή γιά να τσιμπήσουνε, ώστε να προσπαθήσουν να απενεχοποιήσουν τα λεγόμενα τους.

«Εγώ δεν το είπα έτσι. Εγώ δεν είμαι ρατσίστια. Αντιθέτως εκτιμάω πολύ τη μαύρη φυλή.»

Ώπα…


Ας κάνουμε εδω μερικές διευκρινίσεις: Ρατσιστής δεν είναι μόνο αυτός που μισεί μιά φυλή, ή μιά ομάδα ανθρωπων, αλλά και αυτός που θα πεί πως εξ’ ορισμού την εκτιμάει. Και στις δύο περιπτώσεις πιστεύει σε γενικότητες .

Το political correct προσπαθώντας να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα έφτασε στο άλλο άκρο, να γίνει δηλαδή ελεγκτής των ρατσιστικών σκέψεων που θα κάνουμε .(*) Μόνο που το να σκέφτεσαι ρατσιστικά, δεν αποτελεί το ίδιο ενα έγκλημα ούτε θα πρέπει να έχει το ίδιο βάρος με εκείνους που πράτουν εγκλήματα εν ονόματος του. Δεν έχετε γελάσει ποτέ με κάποιο ανέκδοτο γιά Πόντιους ή για μάυρους; Θα σας θεωρήσω υποκριτές αν το αρνηθείτε!


Πολλοί επίσης παίρνουν το χαρακτηρισμό «ρατσιστής» ως καθαρά υβριστική λέξη και θίγονται. Όμως ο ρατσισμός είναι η νοοτροπία που όλοι μας έχουμε σε ένα βαθμό γιά διάφορα πράγματα και καλό θα ήταν να εξετάσουμε γιατί την έχουμε αντί να την ξορκίζουμε..

Θεωρώ, πώς μας μεγαλώσαν με αυτές! Θυμηθείτε: Μας είπαν ότι υπάρχει το Άσπρο κα ι το Μάυρο. Το, Καλό και το Κακό. Οι Ελληνες και οι Τούρκοι.

Φτανουμε λοιπόν σήμερα, που γιά να δείξουμε στην κοινωνία,ότι είμαστε «ανοιχτοί» χωρίς να το πιστεύουμε και πολύ, πρέπει να αρνηθούμε τις γενικότητες που μας ταίζανε. Ετσι να ένοιωσε κι η διαχειρίστρια μου;

Και επειδή δεν βγάζω το κεφάλι μου εξω από ντορβά , δηλώνω ρατσιστής στους εξής:

.

.

.

Ταξιτζήδες, χουλιγκάνια, πολιτικούς, δημοσιογράφους, καναλάρχες, σκυλάδες, ρεϊβερ, θρησκόληπτους, παπάδες, μπάτσους, εθνικιστές, στρατόκαβλους, σκύλους, περιστέρια, θείτσες, την ελληνική μουσική στην πλειοψηφία της, υπαλλήλους του ΗΣΑΠ, οδηγούς και εισπράκτορες των ΚΤΕΛ, επώνυμους μπλόγκερ (πλυν μερικών και σπανίων εξαιρέσεων) , ότι πράσινο φαγώσιμο φέρνει σε μαρούλι, οδοντιάτρους, ψυχολόγους τηλεοράσεων, και έτσι αν συνεχίσω θα ξημερώσουμε…


.

.

.

Εσείς; Κάνατε την αυτοκριτική σας;

.
.
.

. . .


.

.

.

.

Ολα τα σχέδια εδώ είναι του Robert Crumb. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Crumb βρέθηκε στο στόχαστρο των «πολιτικά ορθών» να κατηγορείται επιπόλαια γιά ρατσιστής ή σεξιστής.

* (Να διαβάστε το Ανθρωπινο Στίγμα του Φίλιπ Ροθ που μιλάει ακριβώς γιά αυτήν την παγίδα.

Και πρός Θεού, ΟΧΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ! )



13 σχόλια:

Μπαμπης Ζαβος είπε...

Σύντροφαι Κιντ!!!

Ο ρατσισμός είναι φριχτος

Αλλά για να δουμε ασπρη μαίρα πρέπει να στηριξουμαι το έργον του δώκτωρως Φλατζά που ισως όπως μαλλον ενδεχωμενως ισως ξέρεις ειδει έχει αφιερωσει την ενεργεια του στην σωτυρια της Ελλαδος από όλα τα κακκα που την βασανίζουν την κακομοίρα κε δεν την αφηνουν να ησυχάσει την κακομοίρα αλλά αίρχονται κε ξανάρχοντε σαν εφιάλτες ενω εκεινη μετράει προβαττακια προσπαθωντας να κιμηθει!

Εμπρος για μια ΕΛλλάδα νεα και ανανεομέννη με λιγότερα λιπαρα και πολυακόρεστα!!!!

Yellow Kid είπε...

Χρόνια και ζαμάνια, βρε Μπάμπη!
Μάυρα μάτια κάναμε να σε δούμε και ελπίζω να μην θεωρηθώ ρατσιστής με αυτό το "μαύρα"

λολιτα είπε...

βασικα σιχαινομαι τους ρασιστες παντος ειδους γιατι εκτος απο τους ρατσιστες που εχουν κολλημα με τις φυλες υπαρχουν και αυτοι που εχουν κολλημα με τους παχυσαρκους, τους φτωχους, τους κοντους και πιστεψε με ειναι πολλοι και οι πιο επικυνδινοι..

φιλακια απο το ανανεωμενο

Yellow Kid είπε...

Δηλαδή Λολίτα είσαι ρατσίστρια με τους ρατσιστές;

Στην Τατιάνα Τατιανές, δηλαδή! :D

Urfurslaag είπε...

...και στον Γέλοουκίντ, Γελοουκιντιές.

Ξ:)

Yellow Kid είπε...

Spamίζεις, Urfus!
Προσοχή!

sikia είπε...

Σέξυ γιελλοουκιντούλι, μόνο η κυβέρνηση Φλάντζα θα εξαλείψει τον ρατσισμό από την κοινωνία μας! Όσο για αυτά που λες, είναι πολύ σωστά όπως πάντα! Φαντάζομαι και εσύ θα πέφτεις καθημερινά θύμα ρατσιστικών διαθέσεων, γιατί είσαι κιτρινούλης και καρτούν. Εγώ ως γατούλα του σεξ έχω να αντιμετωπίσω και αυτούς που δε χωνεύουν τις γάτες αλλά και τους πουριτανούς που δε θέλουν να μιλάμε για σεξ.
Είναι φοβερό πράγμα οι προκαταλήψεις, γιαυτό έφτιαξα πανό με το σύνθημα:
ΚΑΤΩ ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ,
ΕΛΑ ΤΟΝ ΦΛΑΝΤΖΑ ΝΑ ΤΟΝ ΓΛΥΨΕΙΣ!

Urfurslaag είπε...

Είσαι ψεύτης και εκδικητικός Γέλοου!

...επειδή, βρε, είπα ότι σεντονίζεις, λασπώνεις την υπόληψή μου με αυτό το τρόπο?

Για ένα πράσινο κούτελο ζούμε κύριε!

παράλληλος είπε...

Είμαι ρατσιστής με τους δημιουργούς των γιαουρτικών διαφημίσεων!

Όχι άλλο 1975!
(Τύφλα νά'χει ο Pissanos!)

Ανώνυμος είπε...

1.Robert Crumb κορυφη.


2.ρατσισμος ο πολιτισμος των ηλιθιων

3. τρια δεν...δεν εχει, θα φερουμε αυριο

lo-li είπε...

χμμ...εμεις ε...ρατσίτρια προς τα σιχαμένα τα περιστέρια πάντως σίγουρα, χέζουν όπου βρουν κι ύστερα μας λένε ότι είναι και γούρι! Καλά και λίγο στους μπάτσους αν και είναι βλακεία να τους παίρνει όλους η μπάλα...

Εντάξει εννοείται απαράδεκτη η κατάσταση στην πολυκατοικιά. Ελεος πια...Β-/

ΥΓ:Πολύ ωραίο το καινούργιο header:-)

lo-li είπε...

ΥΓ2:Συμωνώ απόλυτα και με τη λολίτα

Yellow Kid είπε...

Καταρχάς μιά μεγάάάάάλη συγγνώμη που άργησα να να απαντήσω, αλλά ξαφνικά έπεσε τέτοια δουλειά στην out of blogger life και έπρεπε να ην προλάβω. Λοιπόν:

@Sikia:

Είμαι κίτρινο καρτούν.
Είσαι γατούλα του σεξ.

Είδες τι παθαίνουμε όταν έχουμε δύο σε ένα.; Διπλή προκατάληψη!
Υ.Γ. Θα διαβιβάζω το σύνθημα σου στο δώκτορα. Οσο τον ξέρω, θα του αρέσει.


@Urfus:

Χεχε! Ξέρεις τι λένε γιά την εκδίκηση!
Επήσης ζούμε γιά μιά θέση πάρκινγκ, ένα ΣΒΚ στην θάλασσα, μία ασφάλεια ζωής, ένα πιάτο αστακομακαρονάδα, ένα πρόγραμμα τηλεόρασης….

@Παράλληλε:

Θα σου πρότεινα να τους γιαουρτώναμε, αλλά δεν θέλω να δώσω λαβές γιά σχόλια ότι τα δίνουμε στις διαφημίσεις τους!

@Catcher:

1. Αναμφισβήτητα!
2. Και κάθε πολιτισμός έχει τους ρατσιστές που του αξίζει.
3. Πάντα καλοδεχούμενος!

@ lo-li:

Δεν τα ονομάζουν αδίκως «αρουραίους των ουρανών» (τα περιστέρια, οχι τους μπάτσους!)


Frank Zappa We're Turning Again Live