"Ρώτησα τον κύριο Βαν ποια μαθήματα πρέπει να πάρω για να γίνω συγγραφέας κωμικών επεισοδίων για την τηλεόραση. Ο κύριος Βαν είπε οτι δεν χρειάζεται κανένα προσόν, αρκεί να' σαι διανοητικά καθηστερημένος."
Σου Ταουνσεντ : Το κρυφό ημερολόγιο του Αντριαν Μολ



18.7.07

Σατίρισε Τον Πλησίον Σου Ως Εαυτόν Σου

Η «Τρελή Ιστορία Του Κόσμου- Μέρος Πρώτο», του Μέλ Μπρούκς, έχει το κλασσικό αστείο, στο οποίο ο Μωυσής, κατεβαίνει από το βουνό που ο Θεός του παρέδωσε τους Θεικούς Νόμους, κρατώντας τρείς Πλάκες! Μία στο ένα χέρι και δύο στο αλλο, τις οποίες μάλιστα κρατάει με δυσκολία.

« Ακούστε με! Δώστε προσοχή όλοι! Ο Κύριος ο Ιεραχωβά σας έδωσε αυτές τις Δεκαπέντε…» Εκεί πέφτει και του σπάει η μία από τις Πλάκες γιά να του μείνει τελικά μία Πλάκα σε κάθε χέρι!

«… Δέκα! Δέκα Εντολές γιά να τις υπακούσετε ολοι!»

(Και εδώ το ίδιο, γιά τους φίλους του youtubing)

Κάθε φορά που θα φέρω στο μυαλό μου αυτήν την σκηνή, δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ: Ποιές να ήταν αυτές οι Πέντε Εντολές που έγιναν σκόνη και θρύψαλα, πλάι στα σανδάλια του ατζαμή Μωυσή;
Μία από αυτές, τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να αφορά το χιούμορ;
Πώς και λείπει από αυτούς τους νόμους, ένα κατεξοχήν ανθρώπινο χαρακτηριστικό που δεν συναντάται σε κανένα άλλο ζώο πάνω στον πλανήτη; Ειδικά οταν οι συγκεκριμενοι νόμοι προέρχονται από την εβραϊκή μυθολογία, από ένα λαό δηλαδή με απίστευτη παράδοση στο χιούμορ, από τον Τσάρλι Τσαπλιν, τους Αδερφούς Μάρξ, μέχρι τον Σάσσα Μπάρον Κόεν.




Αλλά ας έρθουμε και στους «δικούς μας». Από τον Αριστοφάνη, στον Μπάτη, στον Βέγγο και τον Λογοθετίδη. Λοιπόν; Να που έχουμε και μεις παράδοση! Αλλά τι γίνεται σήμερα εν σωτήριον ετος 2007 με αυτή; Που βρίσκεται; Γιατί νομίζω πως οι συνάνθρωποι μου δεν γνωρίζουν αυτήν την σπασμένη από τον ατζαμή προφήτη, Θεική Εντολή;
Το χιούμορ στην
Ελλαδα φοβάμαι, βρίσκεται σε έλειψη.

Και να πάρουμε χαρακτηριστικά, κάποια πολύ συγκεκριμενα μπλόγκ, μιας και είναι ένας τομέας που μας αφορά: Δηλαδή ποιοί από δω, έχουνε χιούμορ και ποιοί όχι.

Λυπάμαι, μα συνήθως απίστευτο χιούμορ διαθέτουνε μπλόγκ που θεωρούνται Ανώνυμα. Όπως κατά την γνώμη μου, αυτό, αυτό, αυτό και αυτό (που μας αποχαιρέτησε). Και ποιοί είναι αυτοί αυτοί που τα θεωρούν Ανώνυμα και Παρακατιανά; Κάτι δεινόσαυροι μπλόγκερς που δεν έχουνε καμία σχέση με το χιούμορ και σάτιρα! Που τα ιστολόγια τους στερούνται φαντασίας , έκφρασης και αισθητικής καλλιέργειας. Που τρέμουν στην ιδέα να μην τους σατυρίσουν ή τους κοροίδεψουν, οι μόνοι που χρησιμοποιούν το Comment moderation ή σβήνουν κατά δική τους ερμηνία τα σχόλια σας. Δηλαδή σαν αυτόν, αυτόν , αυτόν, αντε και αυτόν (γιατί τον έχω άχτι). Και γιά δείτε κάτι πράγματα! Είναι όλοι τους Επώνυμοι!
‘Αρα; ΟΛΟΙ οι επώνυμοι μπλόγκερς στερούνται χιούμορ και φαντασίας; Τότε τι έχουμε να πούμε γιά αυτόν εδώ; Έναν επώνυμο, με χιούμορ ήθος και αξιοπρέπεια, που του βγάζω το καπέλο!(αν είχα, μιλάμε).

Το χιούμορ, η αυτοκριτική και η σάτυρα δεν κληρονομείται, δεν έχει να κάνει με το ποιός είσαι (η το ποιός δηλώνεις ότι είσαι) αλλά ξεκινάει από ένα βασικό ενστικτό του ανθρώπου όταν ως παιδί προσπαθεί να κατανοήσει και να κατευνάσει την εχθρική πραγματικότητα που βιώνει γύρω του με τον μόνο ναρκωτικό που ξέρει και τον κάνει να νίωθει ωράια: Το γέλιο. Και την προσπάθεια του να το δημιουργήσει.

Το χιουμορ υπαρχει μέσα μας, αρκεί να μην το αφήσουμε να ασθενήσει, πράγμα που συν΄ήθως κάνουμε κατά την ενηλικίωση μας. Αντίθετα, θα έλεγα ότι πρέπει να το γυμνάζουμε και να το καλλιεργούμε από τους καλύτερους δασκάλους του όπως αυτόν και αυτόν.

Πολλή κουλτούρα-να-φύγουμε,σας έριξα σήμερα, πολύ σεντόνι, ριψοκινδυνεύοντας να γίνω άλλος ενας ιντελεκτουέλ μαλάκας μπλόγκερ ! Κλείνω λοιπόν με μιά έκκληση:
Ένα απόσπασμα από αποκριάτικο γαμοτραγουδο της Νάξου, ειδικά αφιέρωμενο στους «επώνυμους»:

«Χαρείτε νιοί, χαρείτε νιές, χαρείτε παλικάρια,
Κι εγώ του Χάρου τού ‘βαλα σίδερα στα ποδάρια.
Δώστε του χορού να πάει,
τούτ΄η γής θα μας εφάει.
Τούτ΄η γής που την πατούμε,
ολοι μέσα θέ να μπούμε.»


Υ.Γ. Αγαπάμε Reiser!

9 σχόλια:

Takis Alevantis είπε...

Το να θεωρείς ότι παίζεις στην ίδια κατηγορία με τον Τσάρλι Τσαπλιν, τους Αδερφούς Μάρξ, τον Σάσσα Μπάρον Κόεν, τον Αριστοφάνη, τον Μπάτη, το Βέγγο και τον Λογοθετίδη ήταν το καλύτερο ανέκδοτο που διάβασα σήμερα. Γιατί δε βάζεις και τον Χ. Κλυν, το Λαζόπουλο, το Φιλιπίδη και τον Χαϊκάλη; Ή τον Γούντυ Άλλεν;

Βέβαια το λες πολύ καλά στο προφιλ σου - «Interests - Χιούμορ Σαρκασμός Παρωδία Λέμε και καμιά μαλακία να περάσει η ώρα». Κατά τη γνώμη μου υπάρχει ένα πρόβλημα στο marketing mix αλλά ας μην επεκταθούμε ...

Υ.Γ. Το χιούμορ στην Ελλάδα δεν βρίσκεται καθόλου σε έλλειψη. Ο Γ. Ιωάννου, ο Κ. Μητρόπουλος, ο Στάθης και μιά σειρά άλλων γελοιογράφων, οι κωμικοί που ανέφερα παραπάνω και οι συνάδελφοι τους αλλά και μια σειρά παρουσιαστών στην τηλεόραση χαρίζουν (εν γνώσει ή εν αγνοία τους) άφθονο γέλιο. Αλλά μερικά πράγματα είναι και θέματα γούστου - Degustibus non disputatum est. Ή μήπως πρέπει να απολογούμεθα και για το γούστο μας;

Ανώνυμος είπε...

Πόσο σύμφωνο με βρίσκεις... :p

Yellow Kid είπε...

Μπά; Αποφάσισε ο Μέγας Αλεβαντής να σχολίασει στο δικό μου μπλόγκ;
ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΜΠΛΟΓΚ, Ο ΑΛΕΒΑΝΤΗΣ;
Μάλλον θα πρέπει να μιλήσω με τον Ψ. μου, γιατί προφανώς κάποιον εφιάλτη βλέπω!
Κανονικά Χαρχούδα μου, θα έπρεπε να στο σβήσω, γιατί μου την κάρφωσε σήμερα και θεωρώ το σχόλιο σου..."υβριστικό"!
Ομως, έπειδή κρατάω κάποιες αρχές και δεν σβήνω σχόλια η βάζω CM οπως μερικοί μερικοί, επειδή θεωρώ πώς οι απόψεις είναι σαν την κωλοτρυπίδα (δηλ, όλοι εχουμε και απο μία)δεν επιλέγω ποιες μου κάνουν ή με κολακεύουν.
Λοιπόν: Απορία Αλεβαντού, βήξ, Νο 1: Ολη η πρώτη παράγραφος δηλαδή.
Απο που κατάλαβες βρε,να ισοδυναμώ τον εαυτό μου με τους άνωθεν κωμικούς;
Είναι μια wishfull thinκing φυσικά, αλλά αυτό αφορά μόνο εμένα. Ενα φόρο τιμής τους κάνω, γιατί είναι για μένα μεγάλοι δάσκαλοι του χιούμορ και του σαρκασμού της εποχής που σημαδέψανε.
Και γιατί σε παρακαλώ να βάλω αυτός που μου προτείνεις ανάμεσα στους "ημίθεους" μου , όταν παρόλλο που δεν αμφισβητώ τα ταλέντα τους, ο Λαζό έχει αξία αλλά αναλλώνεται τις περισσότερες φορές σε σαχλές και ανούσιες τηλεοπτικές κόντρες, ο Φιλιπίδης και ο Χαϊκάλης είναι απλά δύο καλοί έλληνες κωμικοί που γελάμε μεν αν αν τους δούμε, αλλά δεν βρίσκω ομως τον λόγο γιατί να τους δώσω περισσότερη αξία. Τελος, ο Χάρρυ Κλύνν του οποίου τα κέιμενα του τα έγραφε ο Κακουλίδης, τί παραπάνω καλό έχει δώσει μετά το Δοξάστε με ; Όλοι οι έλληνες κωμικοί- δραματουργοί που ανέφερα θαρρώ, πως προσέφεραν κατι παραπάνω απο ενα σαχλό "μπουαχαχα" σε αυτόν τον κωλότοπο.Διαμόρφωσαν αισθητική.
Και ο Γούντυ, που κόλλαει, βρε Τακη; Ελλην είναι και αυτός;
Αναμφισβήτητα ανοίκει και αυτός στην μεγάλη εβραική σχολή του χιούμορ, αλλά αν ήταν να βάλουμε όλους τους εβραίους χιουμορίστες που αγαπάμε σε αυτό το πόστ δεν θα τελειώναμε ούτε αύριο!
Εχω χαρακτηριστικά βαλει ήδη οκτώ!
Απορία Αλεβαντού, βήξ, Νο 2: Η δευτερη παράγραφος!
Τάκη μου, αν ξαναγράψεις την λέξη "μαλακία" ακόμα και ως s.i.c. του δικoύ μου μπλογκ,
θα σου σβήσω το σχόλιο! Ασε που με κάνεις να σεντονίζω!...Ατιμούλη!
Απορία Αλεβαντού, βήξ, Νο 3: Η Τρίτη και φαρμακερή παράγραφος ή,το υστσερόγραφο
Ο Ιωάννου αναμφίβολα είναι απο αυτούς τους λίγους έλληνες που ανοίκουν στο "πάνθεον" μου και αν είχες φροντήσει να μάθεις θα ήξερες ορι ήδη τον εχω χρησιμοποιήσει σε πόστ μου, ομως δεν θέλω να επαναλαβάνομαι!
Μετά, έρχεται ο Αρκάς με τον Κόκκορα και τον Ισοβίτη. Κάποια άλλη φορα σε αυτόν.
Ο Σταθης (χμμμ) αλλα και ειδικά ο Μητρόπουλος οχι δεν νομίζω. Σε λίγο θα μας πέις τον Λογό και τον Μάκη Τρανταφυλλόπουλο! (ναι αυτόν!)
...Και μετά ξύπνησα! Ουφ, τι έφιάλτης να έπρεπε λέει να σχολίασω τα ξυνισμένα σχόλια του Αλέβαντή!
Τουλάχιστον, αφου λέει πως το πόστ μου ήταν το καλύτερο ανέκδοτο που άκουσε σήμερα ελπίζω να γέλασε και λίγο η μουτσουνάρα του!

Yellow Kid είπε...

PornOstar, το concept του μπλογκ σου εχει ενδιαφέρον! Sorry που μονοπόλησα τα σχόλια με την αρκουδοπεταλούδα, λίγο ποιό πάνω, αλλα τον αγαπάω, ήθελα να του την πώ, και χαίρομαι που ΤΩΡΑ δεν είναι σε θέση να σβήσει τα σχόλια μου!

παράλληλος είπε...

Ένα γέλιο θα τους θάψει!

Yellow Kid είπε...

@Παράλληλος:

Και ΤΙ ΓΕΛΙΟ!
Το γέλιο του Καλογήρου!
Μπουαχαχαχαχαχαχαχα!

lo-li είπε...

ΓΕΛΟΟΥ ΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ Σ ΑΚΟΥΜΕ!
Το χιούμορ είναι χαρακτηριστικό έξυπνων ανθρώπων ή τελος πάντων ανθρώπων που τους κόβει λίγο κι απ ότι φαίνεται κάποιος εδώ μέσα δεν το διαθέτει. Μην ασχολείσαι ούτε να δίνεις συνέχεια σε βλακείες.

Μια χαρα τα λες στο ποστ και δυστυχώς είναι μια κατάσταση που αρχίζουμε και την παρατηρούμε πολλοί σιγά σιγά..

ΥΓ:Συμφωνώ με τους δασκαλους!

Ανώνυμος είπε...

Δεν με έχεις διαβάσει ακόμα φαίνεται.
Τέλος πάντων.
Σε συγχωρώ
:P

Yellow Kid είπε...

@Lo-li:
Το χιούμορ αναφισβήτητα είναι χαρακτηριστό των έξυπνων ανθρώπων, ανθρώπων που ξέρουν να αυτοσαρκάζονται αυτών που δεν πιστεύουνε πως η σοβαροφάνια είναι το παν.
Οι ηλίθιοι απλώς δημιουργούνε εν αγνοία τους χιούμοριστική διάθεση γύρω τους!

@Pascal:
Συγγνώμη κύριε, δεν θα επαναληφθεί! Μπορώ να συνεχίσω να μπλογκάρω;


Frank Zappa We're Turning Again Live