"Ρώτησα τον κύριο Βαν ποια μαθήματα πρέπει να πάρω για να γίνω συγγραφέας κωμικών επεισοδίων για την τηλεόραση. Ο κύριος Βαν είπε οτι δεν χρειάζεται κανένα προσόν, αρκεί να' σαι διανοητικά καθηστερημένος."
Σου Ταουνσεντ : Το κρυφό ημερολόγιο του Αντριαν Μολ



8.2.08

Δεν μας χέζεις ρε Νταλάρα;

Είσαι ο βρικόλακας της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Όπου την βρεις, της βυθίζεις τους σκυλο-δοντές σου, της ρουφάς το αίμα και την μετατρέπεις σε…Νταλάρα! Το τόλμημα να τραγουδήσεις χασικλίδικα και ρεμπέτικα στο Μέγαρο Μουσικής είναι τόσο άτολμο στην σημερινή εποχή όσο και να ζωγραφίζεις νεκρές φύσεις και τοπία, ισχυριζόμενος πως κάνεις Τέχνη.
Η επιλογή φυσικά του Μεγάρου Μουσικής να φιλοξενήσει την θεάρεστη φωνούλα σου μου ενισχύει ακόμα περισσότερο την πεποίθηση πως το όλο Μέγαρο είναι στην πραγματικότητα ένα καλυμμένο λαϊκομάγαζο αφού δεν διστάζει τελικά να ρίξει την κλασσική ποιότητα της μουσικής που υποτίθεται ότι θεσπίζει, προκειμένου να αποφέρει περισσότερο κέρδος στη επιχείρηση του.

Αλλά ας επιστρέψουμε σε σένα, Γιώργο Νταλάρα και την αγεφύρωτη σύγκριση που προσπαθείς να μας δείξεις πως έχεις με το τόλμημα που είχε κάνει ο Χατζιδάκις τότε.

Να φέρει δηλαδή τα μπουζούκια από τους τεκέδες, στα σαλόνια. (Δανείζομαι την έκφραση του Βαμβακάρη.) Μάθε πώς όταν το έκανε αυτό, τα ρεμπέτικα ήταν η τρέχουσα υποκουλτούρα της εποχής του και μάλιστα απαγορευμένη. Επίσης το έκανε ένας άνθρωπος που όχι μόνο κατείχε κλασσική μουσική παιδεία, αλλά όπως αποδείχτηκε και εκ των υστέρων, ήταν μια μουσική ιδιοφυΐα. Εσύ τι σκατά είσαι και πάς ξυπόλυτος στα αγγούρια; Το μόνο που έχεις μια σωστή και καλλιεργημένη φωνή ενώ όλη σου την επαγγελματική καριέρα την έχεις στηρίζει στην θολή εντύπωση του πολύ κόσμου για το τι είναι καλή μουσική.

Θες αλήθεια να πρωτοτυπήσεις και να κάνεις κάτι τολμηρό για το Μέγαρο και την εποχή σου; Τότε, άσε τα ρεμπέτικα εκεί που βρίσκονται και διάλεξε την σύγχρονη υποκουλτούρα της ελληνικής σκηνής, τραγουδώντας Τσαλίκη, Χατζηγιαννη, Ρουβά, Άντζελα, Λεπά και Βας Βας, ο Παρασκευάς! Άντε να σε δούμε!

12 σχόλια:

plagal είπε...

Ειναι λιγοτερο κουλο αυτο που προτεινεις (για την συγχρονη υποκουλτουρα) απο οσο φαινεται. Το εχουν ηδη κανει οι Tiger Lillies και η Alanis Morisette. :-)

Yellow Kid είπε...

Μου αρέσουν οι Tiger Lillies και δεν μου φαινεται απιθανο να το έχουν κάνει!
Αλλα σίγουρα και ο Νταλάρας δεν είναι του επιπεδου τους.

Sanity Loss Era είπε...

Πρωτον απο που και ως που θα πει ο Νταλαρας ρεμπετικα??? Και δευτερον πως βαζεις κυριε μου το ρεμπετικο στο μεγαρο??? Το ρεμπετικο σηκωνει και ενα αναλογο κλιμα.Θελει τα απο διπλα του. Ενα τεκε που λεει και ο Βαμβακαρης. Θελει να το τραγουδας και συ μαζι,να το φωναζεις. Η εικονα καλοντυμενων ατομων να παρακολουθουν χαμογελαστοι το "σοοου" καρφωμενοι σε μια θεση μου δημιουργει την αισθηση μουσειου. Μια αποστειρωμενη εικονα μουσειου οπου το ρεμπετικο ειναι το κυριο εκθεμα. Δε μ'αρεσει.

Υ.Γ:Ο Νταλαρας θα πινει και τσιγαρο στη σκηνη??

Yellow Kid είπε...

"Γεία σου Sanity Loss Era με το σχολιάκι σου", όπως θα λέγανε και αυτοί που ο Νταλάρας θέλι να τους πιοί το αίμα!
Πόσο δίκο έχεις! Και οχι, δεν νομίζω πώς ο Νταλάρας θα πίνει τσιγάρο επι σκηνή. (Εχει να προσέξει την φωνούλα του!!!)

πετρούλα είπε...

ποια να προσεξει? τη φωνουλα του? έχει φωνή ο νταλάρας? μπορεί κάποτε να είχε αλλά έχουν περάσει αυτές οι εποχές ανεπιστρεπτί

Yellow Kid είπε...

Το ξέρει αυτό όμως ο Νταλάρας;

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχαχα!
Μόλις σήμερα εγώ έμαθα ΤΟ ΝΕΟ! Ο Νταλάρας στο μέγαρο να τραγουδάει ρεμπέτικα! Έλεος δηλαδή!
Και όπως είπε και κάποιος πιο πάνω... τα ρεμπέτικα για να τ'ακούσεις πρέπει να είσαι και στο κατάλληλο κλίμα! Και όχι, το Μέγαρο Μουσικής δε θα σε βάλει στο κατάλληλο "κλίμα"! Ότι να ναι...

Yellow Kid είπε...

Παμε να παίξουμε και' μείς Βάγκνερ σε σκυλάδικο;

Roadartist είπε...

Σωστά!..
Καλως σε βρήκα.

Ανώνυμος είπε...

Το Google έχει τα θετικά του, έχει και τ' αρνητικά του... Δυστυχώς πρωί-πρωί με έβγαλε πάνω σ' αυτό το post, για να μου πέσουν τα μαλλιά μ' αυτά που διαβάζω!
Ένα θα πω: δεν ξέρετε τί λέτε!

1. Ο Νταλάρας το 1975 ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ το ρεμπέτικο στο προσκήνιο, με το δίσκο "50 χρόνια ρεμπέτικο"! Τότε το κατέκριναν πολλοί, κι αυτός το ξανάφερε στο φως, παρά τις αντιρήσεις της εταιρείας του! Γιατί παρακαλώ να μην τραγουδάει ρεμπέτικα;

2. Τί πρόβλημα έχετε ΟΛΟΙ (όχι μόνο εσείς εδώ, και άλλοι) με το Μέγαρο; Βρείτε μου εσείς έναν χώρο για ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ για το ΧΕΙΜΏΝΑ! Υπάρχει χώρος ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΗΧΟ που αξίζει σ' αυτά τα τραγούδια (γιατί αν αρχίσουμε να λέμε για ταβέρνες και τέτοια, χαίρω πολύ) ο οποίος να ΜΗΝ είναι τύπου "νυχτερικό κέντρο", και μετά πείτε για το Μέγαρο!

3. Παρακολούθησε κανείς το συγκεκριμένο αφιέρωμα; Εγώ ναι, και μπορώ να εκφέρω άποψη! Έτσι όπως ήταν η δομή των παραστάσεων, δεν μιλάμε για συναυλίες, αλλά για μάθημα ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού!

4. Ο Νταλάρας δεν έχει φωνή; Από πού έβγαλες αυτό το συμέρασμα; Τον άκουσες τελευταία στο Παλλάς ή στο Μέγαρο; Αν όχι, μη βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα!

5. Από πού κι ως πού το Μέγαρο είναι μόνο για κλασσική μουσική και όταν παίζει ελληνική "ξεπουλιέται"; Άλλωστε, ακόμα και μέσα στο Μέγαρο έχει γίνει ένας διαχωρισμός. Οι παραστάσεις με ελληνικό τραγούδι παίζονται συνήθως στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, ενώ η κλασσική μουσική σε όλες τις υπόλοιπες. Άρα πού είναι το πρόβλημα;

Αυτά.

Angel είπε...

+1 στη Χρύσα! Τι λετε ρε? εισαστε με τα καλα σας? Ο Νταλαρας ειναι ενα προσωπο που ολοι θαυμαζουν για την απιστευτη φωνη του (και τονιζω το απιστευτη), για το ταλεντο του και για τη δουλεια που εχει ριξει για να φτασει εδω που εφτασε. Κι ερχονται κατι ανιδεοι (για να μη χρησημοποιησω αλλο χαρακτηρισμο) και κατακρινουν το Νταλαρα. Ποιον?? Το Νταλαρα! Ας ειχες εσυ βλαμμ**ε τη φωνη και την ποιοτητα του Νταλαρα κι ας τραγουδουσες Θωδη! Δικαιωμα σου. Ομως αντιθετα με εσενα ο Νταλαρας μπορει και σκεφτεται. Εκανε εξυπνη ζωη για να διατητησει τη "φωνουλα του" και να μη βρισκουν πατημα καποιοι σαν εσας να πουν αυτες τις ανοησιες. Κι ομως παντα υπαρχουν αυτα... Δεν ξερω τι εχετε εναντιον του Νταλαρα ομως δε μπορει ενας καλλιτεχνης να ειναι γνωστος και αγαπητος σε ολο τον κοσμο και απ ολο τον κοσμο εσεις οι 10, 100 ή 1000 να εχετε δικιο... Για τσεκαρετε λιγο εδω

http://www.youtube.com/watch?v=Rei364I9E6A

και πειτε μου μετα αν ο Χατζηγιαννης θα ειχε ποτε τα @ρχιδι@ να κανει κατι τετοιο. Να παει στην ακρη του κοσμου, να πει τα τραγουδια τους και να τους κανει να τον λατρεψουν... Ποσο μαλλον με εναν κιθαριστα σαν τον Al Di Meola (μιλαμε για εναν απο τους πλεον καλυτερους κιθαρεστες του κοσμου.) Αλλα ξεχασα... Εσεις ειστε μονο για να κραζετε... Δε νομιζω ο Τσαλικης να μπορουσε να ειναι κολλητος με τον Al Di Meola... Ποσο μαλλον να εχουν και ωδειο μαζι οπως εχει με το Νταλαρα... Γι αυτο πριν μιλησουμε σκεφτομαστε. Ο σοφος ελληνικος λαος ελεγε "σκεψου πολυ, μιλα λιγο". Καλα θα κανετε λοιπον να μιλατε εκει που εχετε πραγματικα κατι να πειτε κι αφηστε αυτους που ξερουν να μιλησουν για το Νταλαρα... Την ειδαμε ολοι μουσικοι μη χεσω... Τραγουδηστε στο μπανιο σας κι αφηστε αυτους που μπορουν να τραγουδησουν στο Μεγαρο...


Και οσο για εσενα που σ αρεσουν οι Tiger Lillies (και προφανως τους προτιμας απ το Νταλαρα).........Περαστικα.........

Yellow Kid είπε...

Χεχεχε! Δεν πιστεύω ότι ακόμα υπάρχει κόσμος ο οποίος με βρίζει για αυτό το πόστ! Τελος πάντων οτι ήταν να πώ για τον Νταλάρα το είπα σε αυτο το πόστ.

Υ.Γ.1.Ο Νταλάρας αγαπητός σε όλο τον κόσμο; Εγώ δηλαδή που δεν τον εκτιμώ και μου φαίνεται μια υπερτιμημένη μετριότητα δεν ανήκω στον κόσμο αυτόν;

Υ.Γ.2. Είπα ποτέ ότι πώς τραγουδάω καλύτερα από τον Νταλάρα; Αλλά θα μου επιτρέψεις να τον συγκρίνω με άλλες φωνές (άκου λίγο την Μπέλλου, την Σαμίου, ή αν θές αντρικές ελληνικές, του Μπάτη ή τον Παπάζογλου) που έχουνε ένα τσαγανό, και θα δεις πόσο μελιστάλαχτος θα σου φανεί. Δεν προχωράω σε φωνές εκτός Ελλάδας γιατί εκεί γίνεται της πουτάνας...


Frank Zappa We're Turning Again Live