"Ρώτησα τον κύριο Βαν ποια μαθήματα πρέπει να πάρω για να γίνω συγγραφέας κωμικών επεισοδίων για την τηλεόραση. Ο κύριος Βαν είπε οτι δεν χρειάζεται κανένα προσόν, αρκεί να' σαι διανοητικά καθηστερημένος."
Σου Ταουνσεντ : Το κρυφό ημερολόγιο του Αντριαν Μολ



19.4.08

Blankets: Ένα Graphic Novel* του Graig Thompson

*Graphic Novel ή Εικονογραφημένο Διήγημα, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για τις μεγάλες αυτοτελείς ιστορίες κόμικς.

Η ιστορία τoυ «Blankets» είναι αυτοβιογραφική. Αφηγείται τον πρώτο έρωτα του συγγραφέα- δημιουργού κόμικ ζώντας μέχρι την ενηλικίωση του μέσα σε μια θρησκόληπτη και αυστηρή οικογένεια και μεγαλώνοντας σε κατηχητική σχολή. Η υπόθεση, είναι το ερωτικό δράμα που θα μπορούσε να έχει συμβεί στον καθένα μας με κάποιες διαφορές. Όμως ο συγγραφέας είναι αρκετά ψυχαναλυτικός και ειλικρινής με τον εαυτό και το έργο του για να αφήσει την ιστορία να εξελιχτεί σε ένα κοινό βίπερ. Το πραγματικό δράμα παίζεται αλλού.

Καλεσμένος δύο βδομάδες στο πατρικό σπίτι της νεαρής φίλης του Ράινα, στο χιονισμένο Μίσιγκαν και με μία Βίβλο στην βαλίτσα του, ο έφηβος Γκρέγκ θα δεχτεί από εκείνη ως δώρο καλωσορίσματος μια κουβέρτα ραμμένη από εκείνη με κομμάτια πολλών υφασμάτων. Όμως εκτός από την Βίβλο και την κατήχηση να τον γεμίζουν ενοχές για σαρκικές απολαύσεις και επαφές, έχει και μία μια θαμμένη τραυματική σεξουαλική εμπειρία στην οποία αποφασίσει πως πρέπει να μην γίνει ποτέ ενήλικας. Αυτά θα τον καθυστερήσουν και θα τον μπερδεύουν συναισθηματικά μέχρι τελικά να νικήσει ο έρως και να κοιμηθεί μαζί της. Μην περιμένετε όμως δικαίωση και χάπι έντ καθώς η ιστορία εν μέρει πρέπει να είναι αληθινή όπως όλων μας. Όταν όλα τελειώσουν και ο Γκρέγκ αναγκαστεί να γυρίσει πίσω στη θρησκόληπτη οικογένεια του στο Ουισκόνσιν αυτή η απόσταση θα τους χωρίσει για πάντα. Το μόνο που θα του μείνει ως αναμνηστικό είναι η χειροποίητη κουβέρτα της, την οποία ανακαλύπτοντας μεγάλος ξεχασμένη στο πατάρι, θα ξαναθυμηθεί ώριμα την σχέση κρίνοντας αυστηρά τον νεαρό εαυτό του και την θρησκευτική κατήχηση του.

Η ιστορία πλησιάζει τις 600 σελίδες. Το σχέδιο ταλαντεύεται πότε ανάμεσα σε μια πολλή «σκληρή» και «επιπόλαιη» γραμμή και πότε γίνεται όσο τρυφερό χρειάζεται, προκείμενου να αφηγηθεί τα δύο αντιπαλώμενα πάθη του: Της αυστηρής θρησκείας που του θέτει περιορισμούς και της ερωτικής του αφύπνισης. Μέσα σε αυτές, ο Thompson βρίσκει την ευκαιρία να παραθέσει σκηνές από την Βίβλο και αποσπάσματα του Πλάτωνα και να κάνει όσα φλας μπακ χρειάζονται ώστε να μας διηγηθεί το δράμα. Το κόμικ δεν είναι τυχαία καλό. Αν σας λέει κάτι, έχει πάρει τρία βραβεία Harvey το 2004 για BEST ARTIST, BEST ALBUM OF ORIGINAL WORK και BEST CARTOONIST και δύο βραβεία Eisner για BEST GRAPHIC ALBUM και BEST WRITER / ARTIST και κυκλοφορεί ήδη στην δεύτερη έκδοση του στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κ.Ψ.Μ. Τιμή εκδότη 25.01 €

Υ.Γ. Παίρνοντας την πρωτοβουλία και για μπείτε λίγο στο κλίμα του, σκανάρισα αποσπασματικά κάποιες από τις σελίδες του:

Σελ 70, Σελ 212-217, Σελ 524-526, Σελ 578-579

10 σχόλια:

manetarius είπε...

Απίθανο βιβλίο- comic, το διάβασα όταν δούλευα στο βιβλιοπωλείο...
Όπως καταλαβαίνεις τζάμπα με πληρώνανε...αν υπολογίσεις τον όγκο του κομικ, δεν σήκωσα κεφάλι!

Καλό απόγευμα!!

Yellow Kid είπε...

Χμμμ...Ελπίζω να μην το χρησιμοποίησες και αυτό ως υποπόδιο!
(Αν και εχει το κατάλληλο όγκο!)

ATHENA είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ ΠΟΥ ΣΚΑΝΑΡΙΣΕΣ
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΙΝΚ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΕΙΠΑ "ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ" ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ!

Yellow Kid είπε...

@ Αθηνά:

Ποτέ δεν είναι αργά!

Lucha Libre είπε...

Σωστός ο Kid Loco για μια ακόμα φορά!

( Μολόγα τα όλα, πάλι μπηχτές για τους χριστιανούς ρίχνεις βρε αθεόφοβε; )

david santos είπε...

Verry good Eurovision song. Good lack Greece

manetarius είπε...

Όχι, αλλά έγερνε λίγο το τραπέζι της κουζίνας...τώρα είναι εντάξει!

Squeaky είπε...

Εξαιρέτικαλ!

hnioxos είπε...

Άσχετο: Μόλις ανακάλυψα ότι ο Στοχάζομαι έβαλε μετριασμό σχολίων...

Erisadesu είπε...

5cm per secon anime αλλά το ίδιο αποτέλεσμα.


Frank Zappa We're Turning Again Live