"Ρώτησα τον κύριο Βαν ποια μαθήματα πρέπει να πάρω για να γίνω συγγραφέας κωμικών επεισοδίων για την τηλεόραση. Ο κύριος Βαν είπε οτι δεν χρειάζεται κανένα προσόν, αρκεί να' σαι διανοητικά καθηστερημένος."
Σου Ταουνσεντ : Το κρυφό ημερολόγιο του Αντριαν Μολ



11.4.08

Ξέρετε την ιστορία του Τόμπυ;

Την άκουσα από τον Ουρφ, πριν μερικά χρόνια: Ήταν μια ιστοσελίδα κάτω από τον τίτλο «Save Toby» στην οποία ο διαχειριστής του, ζητούσε λεφτά από τους επισκέπτες του, ώστε να μην μαγειρέψει τελικά ένα χαριτωμένο λαγουδάκι, τον Toby, ενώ παράλληλα με τις φωτογραφίες του λαγού ανέβαζε συνταγές μαγειρικής με τον… Τόμπυ στιφάδο! Πέσανε πάνω λοιπόν όλες οι φιλοζωικές οργανώσεις, και έιχε πολλές αντιδράσεις που όμως δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά πράγματα γιατί είναι απολύτως νόμιμο να μαγειρεύεις και να τρως λαγούς!

Τελικά τα χρήματα που ζητούσε μαζεύτηκαν, και ο Τόμπυ σώθηκε. Προς ώρας, καθώς ο διαχειριστής της ιστοσελίδας προχώρησε στην έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο «Save Toby» και στο οποίο αυτή τη φορά «απειλούσε» πώς θα ξαναμαγειρέψει τον Τόμπυ, αν δεν πουλήσει έναν συγκεκριμένο αριθμό των βιβλίων του!

Αυτές οι σκέψεις, όσο αφορά το δικαίωμα που μας δίνεται όταν για χάρη μίας ανθρώπινης αξίας όπως πχ η Ελευθέρια της Τέχνης, ή την δημιουργία ενοχών μας απέναντι στον τρόπο συμπεριφοράς μας στα ζώα, να φερόμαστε επί τόπου σαδιστικά σε αυτά εν αγνοία τους. Θα ήθελα να καταλάβετε πως όπως ζητάμε επί παραδείγματι από την Εκκλησία να διαχωρίσει τις δικές της αξίες με αυτές του Κράτους, να διαχωρίσουμε τις δικές μας από τα ζώα.
Η δική μου τοποθέτηση; Φαίνεται τελικά να μην είμαι τόσο ανοιχτός απέναντι στην ελευθερία έκφρασης, εφόσον δέχομαι πως δεν υπάρχει Ελευθερία αν εκείνη είναι «μερική» και με περιορισμούς. Αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνω ένας λογοκριτής Βενιζέλος στις αξίες που θα βάλει ο καλλιτέχνης. Συνεχίζω να πιστεύω ότι το «κατέβασμα» οποιουδήποτε έργου αποτελεί ύβρη , αυτό όμως αφορά τον ανθρώπινο πολιτισμό. Όμως εκεί οφείλω να πάρω μία αντίθετη θέση αν το πιστεύω.

Παραθέτω δύο βίντεο. Το δεύτερο είναι από την ταινία Roger And Me του Michael Moore και προειδοποιώ πώς για κάποιους μπορεί να είναι αρκετά σκληρό.

http://www.youtube.com/watch?v=WKpL1Zd0BCI

http://www.youtube.com/watch?v=d3gvHWf7ldY

9 σχόλια:

pølsemannen είπε...

Ουφ...

Κάποιος να μαγειρέψει αυτόν τον μαλάκα τον διαχειριστή!

(Διαχειριστής ιστοσελίδας ψητός στο φούρνο με πατάτες, φαντάσου γεύση).

Squeaky είπε...

Το πιό απάνθρωπο απ΄όλα, είναι ότι γδέρνουν τα ζωάκια ενώ είναι ακόμα ζαλισμένα μεν από τα χτυπήματα, αλλά ζωντανά.
Το δεύτερο βίντεο μου θύμισε εκείνο το ανατριχιαστικό ταινιάκι που κυκλοφορεί με τις αντίστοιχες σφαγές γούνινων, πανέμορφων σκύλων στην Κίνα. Ό,τι πιο φρικιαστικό έχω δεί ποτέ.
Γαμώ τον πολιτισμό μας, γαμώ. Γαμώ και την κρεατοφαγία μας και τις γούνες μας και τα τσίρκα μας, γαμώ την αγανάκτησή μου μέσα.

Urfurslaag είπε...

Φοβάμαι πως είναι το πιο μπερδεμένο ποστ που έχεις γράψει. Και να υποστηρίζεις την λογοκρισία σε οποιαδήποτε μορφή της με εκπλήσει. Κατά τα άλλα συμφωνώ με τον Τριπ

Yellow Kid είπε...

@ pølse:
Χμμμμ...Είναι απο είναι απο τις ποιό περίεργες περιπτώσεις συναισθηματικού εκβιασμού με ζώα (που πάλι αφορά περισσότερο τους ανθρωπους απ οτι ισως το λαγό). Ως εκεί, εφόσον αν υπερασπιστώ πως δεν είναι ηθικό να τρώμε κρέας θα πεσω στο αμάρτημα του Ψεύδους!!!

@Trip:
Επαυξάνω για τις γούνες, τα τσίρκα,και τον πολιτισμό μας. Για την κρεατοφαγεία κωλύομαι να μιλήσω μιας και(ακόμα)την ασκω.
Η σφαγή των ζώων θα έπρεπε να είναι λιγότερο αναίμακτη και να μην υποφερει παραπάνω το ζωντανό. Είναι δύσκολο όμως οπως τα έχουμε καταφέρει φυσικα. Ισως θα έπρεπε να ξαναρχίσουμε απο το μηδέν.

@Urf:
Είμαι το ίδιο μπερδεμένος ακόμα. Δεν το κάνω απο λογοκρισία, ή οτιδήποτε πιστέυεις. Και το να πάρω μία δογματική θέση για την Τέχνη, θεωρώ πως αυτό κι αν είναι λογοκρισία απέναντι στην λογική μου. Πάντα, φέροντας μια προσωπική μου άποψη κα μην απαγορευοντας τίποτα.

Ο Βάργκας και ο "Free Toby" πετύχανε μεν τον στόχο τους, αλλά δεν μπορω να πω οτι συμφωνώ με την μεθοδό τους. Την θεωρω Μακιαβελικη.
("ο σκοπός αγιάζει τα μεσα")

Urfurslaag είπε...

Τα μέσα στην τέχνη επιλέγονται για να εξυπηρετίσουν την φόρμα, το έργο δηλαδή. Η τέχνη έχει κατακτήσει την απόλυτη ελευθερία στα εκφραστικά της μέσα. Κάθε απόπειρα να περιοριστούν τα εκφραστικά μέσα συνιστά απόπειρα λογοκρισίας.

Yellow Kid είπε...

Δεν διαφωνώ σε αυτό και το ξέρεις.
Διαφωνώ όμως με το "υλικό" που διάλεξε ο Βάργκας.

Πάντως, παρόλο που διαφωνώ, θα είμουν ο τελευταίος που θα έβαζα πρώτα την προσωπική μου άποψη για να "κατεβασω" ενα έργο (γιατί αυτό νομίζω κάνει κατά βαθός η λογοκρισία)

Δεν ξέρω όμως πώς θα αντιδρούσα ως γκαλερίστας.

Ελπίζω (γαι τον κοπρίτη και μόνο) όλο το κόνσεπτ να ήτανε μια "φάρσα".

Squeaky είπε...

@ Kid, δυστυχώς ούτε εγώ μπόρεσα να συνεχίσω τη χορτοφαγία πάνω από 2-3 χρόνια. Επικράτησε το εγωϊστικό ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
@ Urfus, άλλο ελευθερία κι άλλο ασυδοσία.
( Ουφ, τί φαύλος κύκλος αυτή η συζήτηση ). Δεν νομίζω ότι ο Υ.Κ. υποστήριξε τη λογοκρισία. Τουναντίον!
Τίποτα δεν υφίσταται με "απόλυτη" μορφή. Τα πάντα είναι σχετικά.
Όσο κι αν αγαπώ την τέχνη, δεν θα της επιτρέψω να γίνει η ίδια δικτάτορας που θα μιλάει με γλώσσα ξύλινη, τσιτάτα, αξιώματα και δόγματα.
Το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση είναι ιερό, αλλά όχι ιερότερο από το δικαίωμα στην ζωή π.χ.

manetarius είπε...

ΠΑΡΑΝΟΙΑΑΑΑΑ....!!!!
.. συμφωνώ κι εγώ με τον trip..

πετρούλα είπε...

Οποιος πράττει με μόνο σκοπό να προκαλέσει για μένα είναι ηλίθιος με περικεφαλαία.
Δε λέω, ωραίος ο λαγός στιφάδο, αλλά ρε φίλε είσαι πολύ ηλίθιος αν βρίσκεις αυτό το θέμα για να προκαλέσεις και να κάνεις θόρυβο γύρω από το ονομά σου


Frank Zappa We're Turning Again Live