"Ρώτησα τον κύριο Βαν ποια μαθήματα πρέπει να πάρω για να γίνω συγγραφέας κωμικών επεισοδίων για την τηλεόραση. Ο κύριος Βαν είπε οτι δεν χρειάζεται κανένα προσόν, αρκεί να' σαι διανοητικά καθηστερημένος."
Σου Ταουνσεντ : Το κρυφό ημερολόγιο του Αντριαν Μολ



4.6.07

Συγγνώμη, μα ποιός προσβάλεται εδω πέρα;

Jasper Johns White Flag

Συνηθισμένο πλέον το φαινόμενο στην Ελλάδα να γίνεται φασαρία πάνω σε έργα τέχνης που θεωρούνται «προσβλητικά» κάτι που εμένα προσβάλει την νοημοσύνη και την εμπιστοσύνη μου ότι βρίσκομαι σε μία ελέυθερη χώρα. Και είναι πολύ ειρωνικό που οι καταγγελίες, οι συλλήψεις και οι κατασχέσεις αυτών των έργων τέχνης γίνονται από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα από το αντικειμενο που κατάσχουν!
.
Είναι τρελό να μιλάνε γιά προσβολή συμβόλων όταν αυτά ακριβώς χρησιμοποιεί η τέχνη γιά να τα «διαμελήσει» προσπαθώντας να πεί κάτι καινούριο. Σοκ είχαν προκαλέσει στην εποχή τους οι Δεσποινίδες της Αβινιόν, πίνακας στον οποίο ο Πικάσσο είχε «σπάσει» και ανακατέψει δύο σύμβολα: Της ρεαλιστικής απεικόνισης και της Αφρικανικής τέχνης. Και σήμερα που τα πράγματα έχουν ηρεμίσει, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν πεθάνει και βλέπουμε πιό αποστασιοποιημένα τα πράγματα, το σοκ αυτό, μας ακούγεται γελοίο.
.
Πρός Νερού, δηλαδή, δεν συγκρίνω εδω τους καλλιτέχνες Πικάσσο και Eύα Στεφανή , στο κάτω κάτω δεν πρόλαβα να δώ το έργο της δεύτερης. ( η κρίση του έργου έμεινε στους μπάτσους) .Αν συγκρίνω κάτι αυτό είναι την αφελή αντίδραση ορισμένων ατόμων που χρησιμοποιούν την αστυνομία και τους νόμους της ως ασπίδα προκειμενου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την προβληματική ανασφαλή προσωπικότητα τους.
.
Ανασφαλείς καθως είναι από την ζωή τους στεγάζονται κάτω από παραδόσεις και σύμβολα, που θεωρούνε δεδομένα, χωρίς να πολυσκεφτούν ή να προβληματιστούν κατά πόσο αυτά είναι ακόμα λειτουργικα και ζωντανα.
.
Δεν καταλαβάινω γιατί να προσβληθούνε από την απομυθοποίηση ενος συμβόλου στο οποίο και αυτοί εχουν βάλει το χεράκι του γιά να δημιουργηθεί. Στο ότι δεν υπάρχει σέβας εις την Γαλανόλευκην πλέον, πχ, δεν είναι κάτι το οποίο το προκαλεί ο καλλιτεχνης, αλλά κάτι που πηγάζει από τους πολίτες της. Ο καλλιτέχνης απλώς στιγματίζει.

Πρέπει λοιπόν ή ελευθερία του καλλιτέχνη να σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του αλλου να μην πρόσβληθεί; Ο καλλιτέχνης οφείλει να γνωρίσει ποιά σύμβολα του άλλου είναι ιερά, αλλά ο προσβαλώμενος από το έργο δεν οφείλει να ξέρει γιά τα σύμβολα του καλλιτέχνη; Μήπως γιά να λειτουργήσει σωστά ενας εκθεσιακός θεσμός πρέπει να επαναφέρουμε τις ταυτότητες κοινωνικών και πολιτικών φρονημάτων σε όλους;
Γιατί τότε, έχω ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ να προτείνω τα εξής:

Α) Το έργό πρέπει να μένει κρυφό πίσω από μιά μαύρη κουρτίνα μέχρι ο επισκέπτης να γνωρίζει βάση ενος γραπτού δίπλα σε αυτήν, ποιά είναι τα πιστεύω του καλλιτέχνη που πρόκειται να δεί. (Αν πίστέυει σε κάποιον Θεό, αν ναι σε ποιόν, τι ψηφίσει τις εκλογές, αν είναι ομοφυλοφιλος, αν παίρνει ναρκωτικές ουσίες, και αν ναι ποιές, κλπ)Έπειτα η ευθύνη είναι δική του.

Β) Ο καθένας που θα επισκέπτεται τον εκθεσιακό χώρο θα πρέπει πρίν μπεί μέσα να διαγωνίζεται στην Ιστορία Της Τέχνης στην οποία θα πρέπει να γράψει πάνω από την βάση. Επειτα, σύμφωνα με την βαθμολογία του θα αποφασίζεται πόσα και ποιά θα είναι τα έργα που θα του επιτραπούν να δεί.

…Ω, γαμώ τις κοινωνίες έχουμε φτιάξει!

Βarbara Κruger

12 σχόλια:

Kallitexnes είπε...

Η σημαία είναι κρατικό σύμβολο... Δυστυχώς πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι ότι η Aνεξαρτησία, η Eλευθερία και η Δικαιοσύνη δεν αντιπροσωπεύεται πλέον από την οποιαδήποτε σημαία...

Γι' αυτό στηλιτεύεται, κωμωδιοποιείται, καίγεται...

Αντί ο κόσμος να συνασπίζεται με το κατεστημένο, μήπως θα έπρεπε να ζητάει πίσω τις στοιχειώδεις αυτές αρχές? Την αξία της Ελευθερίας και του Δικαίου δεν την δήλωνε το κομμάτι πανί... την δήλωνε αυτός αυτός που το κρατούσε.
Και αν ο λόγος υπαρξής της σημαίας είναι η μνεία στον αγωνιστή, δεν επαληθεύται σήμερα πουθενά.

Πολύ ωραιες οι φωτό(ειδικά η 2η, η πρώτη δεν μπορω να ξεχωρίσω τι αναπαριστα αναγλύφως)...

-Βασίλης

Έχεις κάποιο link για το γεγονός που δεν το πήρε το μάτι/αυτί μου?

Ανώνυμος είπε...

Η αμερικανικη σημαια ειναι και στις δυο

Urfurslaag είπε...

Νομίζω ότι είναι από τα πιο έξυπνα ποστ που γράφτηκαν για το περιστατικό.

@ Καλλιτέχνες: Θα βρείτε πολλά στο μπλογκ του Αρχιδιαμίντια καθως και στο δικό μου.

Yellow Kid είπε...

@Kallitexnes:
Να προσθέσω απλώς πως η σημαία είναι ενα σύμβολο που για τον καθένα μπορεί να σημάινει πολύ διαφορετικά πράγματα.

Ομως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν στηλιτεύεται, κωμωδιοποιείται ή καίγεται. Γίνεται μέρος του έργου (οπως οι παρακάτω φωτογραφίες έργων) , και ο καθένας μπορεί να το διαβάσει όπως το καταλαβαίνει.
Αυτό έχει δικάιωμα να το κανει ο καθένας μας. Αυτό που δεν πρ'επει να έχει το δικαίωμα είνα να επιβάλλει δια της βίας την αποψή του.

@ Dealsend:
Είναι και στις δύο οι αμερικάνικες, ναι και είναι δυο μεγάλα εργα τέχνης. Και αν αυτά οι δεν προσβάλουν το σύμβολο της σημαίας γιατί να μας προσβάλει της Eύας Στεφανή; Μηπως απλώς επειδή δεν αφορούν το δικό μας έθνος; Η μήπως δεν γνωρίζουμε αρκετά γι την τέχνη για να την λογοκρίνουμε;

@Urfus:
Eύχαριστώ και συγνώμη για τα ορθογραφικά. Γραφτηκε εν βρασμώ ψυχής.

DeliriumTremens είπε...

Πάντως ο χουντόδουλος μια χαρά φαίνεται να τα βρίσκει με τον Γιώργο του 4% περίπου.

Τώρα που δηλωσε οτι συμφωνει με τις θεσεις του κκε κατα 80%, δεν θα του βλάψει το θρησκευτικοηθικό ιματζ;

Ω τέμπορα ο μΠόρες!!

Yellow Kid είπε...

Μην μου μιλάτε για Χουντόδουλο...
ΜΗΝ ΜΟΥ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΧΟΥΝΤΟΔΟΥΛΟ!!!!

Mathilde είπε...

Τα πήρε ο κίτρινος! :)

Η δεύτερη σημαία εκ πρώτης όψεως είναι πιο ωραία, αλλά η πρώτη μόνο τον τίτλο να διαβάσεις, βλέπεις ότι είναι πιο βαθιά.

(Παρακαλείσθε να μην λάβετε υπόψη σας την παραπάνω κριτική, πρόκειται απλώς για παραλήρημα 2ου βαθμού. Για τα συμπτώματα μπορείτε να συμβουλευτείτε τον δόκτωρα)

Mathilde είπε...

Το όνομα του δόκτωρος νομίζω ότι περιττεύει

ένας είναι ο γιατρός

Yellow Kid είπε...

Πιο πολυεπίπεδη η πρώτη, συμφωνώ.
Αλλά η δεύτερη είναι πιό άμεση.

Υ.Γ.
Ο γιατρός είναι ένας και δεν παίρνει φάκελάκια!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου, yellow! Ό,τι καλύτερο διάβασα επί του θέματος! Τα ίδια και για την τηλεόραση και για το ποδόσφαιρο.Φράφο από καρδιάς!

Yellow Kid είπε...

Μπούλη Σταμπούλη μένω αναυδός με την τιμή που μου κάνατε να περάσετε απο το μπλόγκ μου!

Ελπίζω τώρα που ανταμώσαμε να βλεπόμαστε συχνότερα!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το κείμενο και επαυξάνω.
Και εκνευρίζομαι που δεν υπάρχει τρόπος να αποσύρω κι εγώ απ'την κυκλοφορία αυτούς τους απίστευτους τύπους που με τη βλακεία τους προσβάλλουν την δική μου αίσθηση ελληνικότητας και πατρίδας.


Frank Zappa We're Turning Again Live