"Ρώτησα τον κύριο Βαν ποια μαθήματα πρέπει να πάρω για να γίνω συγγραφέας κωμικών επεισοδίων για την τηλεόραση. Ο κύριος Βαν είπε οτι δεν χρειάζεται κανένα προσόν, αρκεί να' σαι διανοητικά καθηστερημένος."
Σου Ταουνσεντ : Το κρυφό ημερολόγιο του Αντριαν Μολ



17.4.08

Ψευτο-Χριστιανοί Α.Ε.

Το παρόν πόστ δεν έχει σκοπό να αναφερθεί σε όλους ανεξαιρέτως τους Χριστιανούς, αλλά σε αυτούς που ήρωας σαν τον Χόλντεν Κόλφιλτ στο «Φύλακα Στην Σίκαλη» θα μπορούσε να ονομάσει στην ελληνική μετάφραση του βιβλίου, ως «κάλπιδες». Ο χριστιανισμός όπως όλες οι θρησκείες, έχει κατασκευάσει ένα κοσμογονικό σύστημα ιδεών, αξιών και τρόπων συμπεριφοράς στηριζόμενη πάνω σε μια πολύ συγκεκριμένη βάση : Στο λόγο και τις πράξεις του Ιησού Χριστού του Ναζωραίου. Σε αυτή τη βάση λοιπόν, ο κάθε άνθρωπος που θέλει να την ενστερνιστεί οφείλει να την ακολουθεί πιστά. Διαφορετικά, παύει να είναι Χριστιανός, και γίνεται κάτι άλλο. Χριστιανιστής ίσως, αλλά όχι Χριστιανός.

Το πρόβλημα και οι παρεξηγήσεις ξεκινάνε όταν οι περισσότεροι που δηλώνουν σήμερα Χριστιανοί, όχι μόνο δεν τις ακολουθούνε, αλλά πολλές φορές οι πράξεις και οι σκέψεις τους έρχονται σε αντίθεση με εκείνου του ωραίου, αλλά παλαβού τύπου από την Ναζαρέτ που πίστευε πως ήτανε γιος θεού. Κακά τα ψέματα, μέσα στην κοσμάρα του, είχε και κάποιες ωραίες και πολύ σωστές φιλοσοφικές θέσεις για το πώς θα ήταν ποιο ωραία τα πράγματα. Όχι όλες, αλλά πολλές. Κυρίως να αγαπάμε και να σεβόμαστε τους άλλους.

Σε πιάνει τρέλα λοιπόν, όταν διαπιστώνεις πως πολλοί από αυτούς κρατάνε ιερατικά πόστα στον Χριστιανισμό όχι μόνο δεν ασκούνε καθόλου αυτήν την αγάπη και κατανόηση που είχε προτείνει, αλλά το αντίθετο. Ενισχύουν όλα αυτά που θα έβλεπε και θα σιχαινόταν ο Jesus αν ζούσε σήμερα!

Ίσως δεν το κάνουνε συνειδητά. Ίσως πραγματικά πιστεύουν ότι ακολουθούν το λόγο του θεού τους. Ίσως και να αισθάνονται υποχρεωμένοι να αυτοονομάζονται χριστιανοί λόγω παράδοσης κι επειδή η λέξη «Χριστιανός» έχει γίνει συνώνυμη με τον όρο «καλός άνθρωπος» . Η αλήθεια είναι όμως πώς πολλά από αυτά που είπε ο Ιησούς Χριστός τότε , είναι δύσκολο να σταθούνε κατά λέξη και να εφαρμοστούν σήμερα. Ένας άλλος λόγος που πιστεύω είναι πως μετά το θάνατο του, ερμηνεύοντας τον όπως την βολεύει η θρησκεία, έχει προσθέσει ένα σωρό κουταμάρες που δεν έχουν σχέση με τον ίδιο. Και οι άνθρωποι βρισκόμενοι σε σύγχυση κάνουν τελικά μόνο ότι από αυτά καταλαβαίνουν ή αισθάνονται. Αυτούς ονομάζω ψευτο-χριστιανούς.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το προβλημα του αιωνα μας ειναι οτι αρκει να το δηλωσεις για να εισαι - οτιδηποτε, π.χ. μπυροκοιλιες δηλωνουν φιλαθλοι και δεν βρισκεται ενας χριστιανος η εστω ενας χριστιανιστης να τους πει οτι δεν δικαιουνται δια να ομιλουν!

:p

ATHENA είπε...

ΕΓΩ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΤΟΝ ΟΡΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΤΗΣ ΕΣΥ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΚΟΠΥΡΑΙΤ!

ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΤΟΝ ΦΥΛΑΚΑ ΣΤΗ ΣΙΚΑΛΗ, ΠΑΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΩ ΣΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ!

manetarius είπε...

Μωρέ καλά τα λες εσύ ...ποιός σ' ακούει όμως!

Yellow Kid είπε...

@ Ανωνυμε:
Συμφωνώ. Απλώς ο καθένας εχει δικαίωμα να ομιλεί, αλλά να ξέρει τι ακριβως πρεσβεύει. Διαφορετικά θα πεσει σε αντιφάσεις.

@Αθηνά:
Αυτη η λέξη δεν βρέθηκε πουθενά στο google και μάλλον θα πάρω την πατέντα!
Οσο για το γιό σου, καλά θα κάνεις με το συγκεκριμενο βιβλίο (η βοηθησέ τον να το ανακαλύψει μόνος του)

Y.Γ.Εχω και μια σειρά απο βιβλία που μπορω να σου προτείνω ως ωραία και διδαχτικά, αν θες να καλέσω και μερικούς αλλους "ψετοκουλτουρίαρηδες" απο τα μπλόγκ να φτίαξουμε μαζί μια λίστα.

@Mane-tarious:
Ολο και κάποιος παλαβός θα βρεθεί.

Lucha Libre είπε...

Κid φιρί-φιρί το πας να σε αφορίσει εκείνος ο κύριος με τη μακριά γενειάδα και το λαμέ ριχτό.

hnioxos είπε...

@incntinentia: Αυτό το λαμέ ριχτό πολύ πετυχεσά! Χαχαχα...

Δεν είναι μόνο το λαμέ ριχτό όμως που δε στέκει με αυτόν. Είναι πολύ περισσότερα και το πιο σημαντικό είναι ότι θεωρεί πως ότι λέει είναι apriori σωστό! Και επίσης ότι γεμίζει και τον κόσμο με ενοχές. Η ενοχή...
Ο προαιώνιος τρόπος της εκκλησίας να κυβερνάει και να ελέγχει τις συνηδήσεις των πιστών.
Αλλά δε θα το φάει... Θα του αλλάξουμε τα φώτα στα σχόλια! Θα 'θελα μόνο να 'βλεπα τα μούτρα του όταν τα διαβάζει...

Υ.Γ. Μετά από αυτό το σχόλιο σίγουρο τον έχω τον αφορισμό, ε, τι λες incontinentia;

hnioxos είπε...

Σου έχω μια πρόσκληση. Περισσότερα στο βλογ μου

Yellow Kid είπε...

@Inkodinedia:

Ωχ Θεε μου, συνχώρα με! Δεν έχω καμία όρεξη να καώ στην Κόλαση! Θα προτημούσα κάπου πιό δροσερα!

@Ηνιόχε:
Φοβούμαι πως ο κύριος με το λαμε ριχτό δεν διαβάζει καθόλου αναλυτικά τα σχόλια. Αρκείται απλώς να τα σβήνει ως προσβλητικα!

Υ.Γ. Σε μεθεπόμενο ποστάκι το τι έχω στον τόιχο μου. Διαβασα ένα καταπληκτικό κόμικ βλέπεις και αισθάνθηκα την ανάγγη να το προοθήσω. Ευχαριστώ.

hnioxos είπε...

Όποτε μπορέσεις και έχεις διάθεση.

Ο... Καλαβλήτων όπως λέει και ο Δρ. Φλάντζας, νομίζω ΄΄οτι δε γράφει ούτε καν τα ποστ. Έχει κάποιους εκεί που τους έχει για αυτό το λόγο και τους χρησιμοποιεί για να κρατάνε το ευλογ. Πχ. o fremendog. Έτσι κάνουν οι δημόσιες προσωπικότητες. Σάμπως ο Βενιζέλος, η Μπακογιάννη ή ο Αντώναρος το ίδιο δεν κάνουν;

Yellow Kid είπε...

Για τον Μπένυ είμασι σίγουρος. Για τον Αντωναρο θα σε γελάσω αλλα νομίζω οτι ευθύνεται πρωσοπικά ο ίδιος.

Υ,Γ. Εχει η Μπακογιάννη μπλογκ; Για στείλε κανα λίνκ να την επισκευτούμε και απο κεί!!!

Kostas είπε...

Χριστιανιστης και εγω..

Kostas είπε...

Χριστιανιστης και εγω..


Frank Zappa We're Turning Again Live